Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 1302 resultaten )

Verfijn zoekresultaten
Kindertandheelkunde

Slicen van melkelementen

Uit de hevige discussie in de Volkskrant (rond de jaarwisseling 2016) blijkt dat er duidelijk zeer verschillende visies zijn op de aanpak van de cariësproblematiek bij kinderen. Moeten we nu slicen of toch de cariëslaesies restaureren? In dit artikel de indicatiestelling van het slicen.

Knelpunt

In het Financieele Dagblad van 15 februari 2016 stond een artikel (‘Ketens rukken op in de tandzorg’*) waarop gereageerd werd door diverse collega’s – en ook door patiënten. De vraag was of ketens wel oog hebben voor kwaliteit in de zorg of dat zij meer gedreven worden door een winstgevende praktijkvoering van de deelnemende zorgverleners.
Kindertandheelkunde

COPD is er nooit alleen – ook altijd medicatie

COPD (chronic obstructive pulmonary disease) is een verzamelnaam voor ontstekingen, vernauwing van de kleine luchtwegen en weefselverlies, die samen maar ook onafhankelijk van elkaar optreden.

De floscontroverse

Al ruim een eeuw werd het gebruik van flosdraad door tandartsen en hun verenigingen aanbevolen. Hoe komt het dat flossen nu niet meer bij de officiële Amerikaanse gezondheidsrichtlijnen staat?

Geschokt

De tandarts-patiëntrelatie is veelal langdurig. Dit gaat samen met het opbouwen van een vertrouwensband. Wordt deze band verbroken, dan voelt de tandarts zich daar onprettig bij, zo blijkt uit een in 2013 uitgevoerde enquête onder tandartsen die met een klacht te maken kregen.

Verkleuring van dentine door amalgaam

Tegenwoordig worden amalgaamrestauraties veelvuldig vervangen door composiet. Maar hoe zit het met de hechting van composiet aan het donkere dentine dat onder amalgaam vandaan komt? Hans Scholtanus deed onderzoek.

Infotainment

Rust daalde neer in mijn directe omgeving. Dat gaf me de gelegenheid om de achterstallige vakliteratuur maar eens uit het cellofaan te bevrijden. De informatiestroom was enigszins ingedikt door dubbelnummers, dus het viel mee.
Parodontologie

Parodontitis en de algemene gezondheid

Parodontitis kan meestal voorkomen worden, is gemakkelijk te diagnosticeren en in de meeste gevallen goed te behandelen. Wat kunnen wij als tandarts hiermee?

Wat als paracetamol of ibuprofen niet werkt

Het doel van dit artikel is de tandarts algemeen practicus meer inzicht te geven in een aantal sterker werkende pijnstillers en een opstap te bieden om zich verder te bekwamen en te verdiepen in deze medicatie, zodat pijnklachten bij patiënten in de toekomst verantwoord en beter bestreden kunnen worden.

Weerstand

‘Zorg verzekerd’. Daarmee lokken zorgverzekeraars onze patiënten, die vervolgens veelal besluiten om een of meer aanvullende verzekeringen af te sluiten. Maar steeds vaker horen wij als behandelaars dat verzekerden zich in de steek gelaten voelen.

Verfijn de zoekresultaten

Nieuwsbrief Abonneren