Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Welke materiaal- en techniekkosten worden vergoed?

Bert Bukman
Sinds enkele jaren maximeren zorgverzekeraars de bedragen die ze uitkeren voor materiaal- en techniekkosten. De KNMT heeft de maxima die CZ, DSW, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis in 2022 hanteren op een rijtje gezet.
tandartsdekking, materiaal- en techniekkosten
© sofiko14 / stock.adobe.com

De KNMT kwam tot het volgende overzicht van de door de verzekeraars gehanteerde maxima aan materiaal- en techniekkosten.

CZ

Maximale materiaal- en techniekkosten gemachtigde implantologie en suprastructuur 2022

Referentielijst materiaal- en techniekkosten overige mondzorg 2022

Overzicht informatie declareren voor de mondzorg

DSW

Maximale materiaal- en techniekkosten 2022

Overzicht informatie voor de mondzorg

Menzis

‘Voor de techniek- en materiaalkosten dient u de werkelijke kosten te hanteren.’

Overzicht informatie declareren voor de mondzorg

VGZ

Maximale materiaal- en techniekkosten 2022 (vanaf pagina 282)

Overzicht informatie declareren voor de mondzorg

Zilveren Kruis

Maximale materiaal- en techniekkosten 2022

Techniekkosten per prestatiecode 2022

Overzicht informatie declareren voor de mondzorg

Vergoeding aan verzekerden

Het platform Dentalinfo publiceerde onlangs een artikel over de verschillende uitkeringen van techniek- en materiaalkosten voor verzekerden. Deze blijken behoorlijk uiteen te te lopen. Bij de ene verzekeraar krijgt de verzekerde voor een bovenprothese op 6 implantaten bijvoorbeeld een maximale vergoeding van €3.100,- aan techniekkosten, terwijl een andere verzekeraar maximaal €3.750,- vergoedt. Het gaat dus om een verschil van honderden euro’s en bijna 20%. Zo zijn er meerdere voorbeelden, niet alleen voor kunstgebitten, maar ook voor kronen en andere materialen.

In de meeste gevallen kan de verzekerde wel aanspraak maken op een hogere vergoeding, aldus het artikel op Dentalinfo. Maar dan is een machtiging nodig. ‘En daar gaat het systeem piepen en kraken. Want, zo hebben wij vernomen, verzekeraars hanteren niet alleen totaal verschillende maximumvergoedingen, verzekeraars gaan ook verschillend om met machtigingen. Bij de ene verzekeraar wordt een machtiging als daar gronden voor zijn snel verleend. Maar van een andere verzekeraar bestaat de indruk dat een machtiging nagenoeg nooit wordt toegewezen. En dat betekent dat het verschil in het maximum aan kosten dat zonder machtiging wordt vergoed, in de praktijk ook een echt maximum is.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.