Implantologie

Cannabis tast het gebit aan

Recent onderzoek van de Universiteit van Buffalo toont het verband aan tussen frequent recreatief cannabisgebruik en tandbederf en ernstig tandverlies. Het is daarom zaak dat mondzorgprofessionals het gesprek met patiënten over cannabisgebruik aangaan en preventieve zorg bieden om de risico's te verminderen.
Traumatologie

Dental Trauma Guide in het Nederlands beschikbaar

Het KIMO heeft het onderwerp Hoe te handelen bij tandletsel uitgewerkt in de vorm van een Nederlandstalige versie van de Dental Trauma Guide. Deze online tool is het afgelopen jaar ontwikkeld door het KIMO in nauwe samenwerking met de Dental Trauma Guide-organisatie. De Nederlandse versie is sinds vandaag (1 april) beschikbaar.
Implantologie

Robot-geassisteerde implantaatplaatsing nauwkeuriger dan handmatig 

Een recente studie toont aan dat robot-geassisteerde implantaatplaatsing aanzienlijk nauwkeuriger is dan de traditionele werkwijze. 

3D-printen wint terrein als alternatief voor traditioneel gemaakte kronen

Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de mechanische eigenschappen van 3D-geprint keramiek steeds beter worden en dichter bij de prestaties komen van traditioneel vervaardigde kronen. Toch blijft de klinische betrouwbaarheid op de lange termijn een uitdaging.

Stop met het aanvragen van machtigingen

De KNMT is een meldpunt gestart voor tandartsen die problemen ervaren rond het proces van machtigingen. Het aantal behandelingen waarvoor vooraf goedkeuring moet worden gegeven door de zorgverzekeraar, is dit jaar fors toegenomen. Vooral in de jeugdzorg.

Blinde kan weer zien dankzij tand-in-oog transplantatie 

Een blinde Canadees heeft grote kans dat hij binnenkort weer kan zien dankzij een zogeheten osteo-odonto keratoprosthesis (OOKP). Deze tand-in-oog chirurgie wordt niet vaak uitgevoerd, maar heeft bij bepaalde patiëntgroepen een hoge slagingskans.
Algemene tandheelkunde

Nieuwe TP-podcast over infectiepreventie

Binnen de mondzorg hebben we de infectiepreventie uitstekend voor elkaar. Dat stelt wetenschapper dr. Charifa Zemouri in de nieuwe TandartsPraktijk podcast. Niettemin blijft waakzaamheid geboden, want dat er nieuwe gevaren dreigen staat vast.
Implantologie

Management van complicaties met d-PTFE membranen

In botopbouw procedures kunnen complicaties optreden. Het oorspronkelijke e-PTFE-membraan verschilt van het d-PTFE membraan wat betreft de doorlaatbaarheid voor bacteriën. Vandaar dat richtlijnen uit het verleden om complicaties te behandelen voor e-PTFE-membranen niet gelden voor d-PTFE membranen. Dit artikel beschrijft een recent verschenen complicatie classificatie en management voor d-PTFE membranen.
Implantologie

Nieuwe ontwikkelingen tegen lagere kosten

Na zijn studie ging Christiaan Pol aan het werk als waarnemer. Omdat hij onderzoek altijd als een leuk onderdeel van zijn studie had ervaren, ging Christiaan langs op de faculteit om te informeren naar mogelijkheden. Er bleek ruimte voor onderzoek in de implantologie, een vakgebied waarvan het technische en innovatieve karakter hem erg aansprak. Er was al een globaal plan, maar nog alle ruimte om het project te vormen.
Implantologie

Geen informed consent levert tandarts een waarschuwing op

Het is van groot belang dat de patiënt begrijpt wat voor behandeling hij krijgt en dat hij er ook mee instemt. Regelmatig deelt het tuchtcollege waarschuwingen uit aan tandartsen die hier te weinig oog voor hebben. Zo ook de tandarts wiens patiënt na plaatsing van vijf implantaten een langdurig en pijnlijk traject inging.

Over implantologie

Casuïstiek over implantaattherapie

Een implantoloog vervangt een of meerdere tanden door implantaten. Deze implantaten worden na het plaatsen voorzien van een kroon, brug, plaat, frameprothese, klikgebit of een overkappingsprothese. In principe is iedere tandarts of kaakchirurg bevoegd tot het plaatsen van implantaten indien hij hierin bekwaam is. Op jaarbasis worden in Nederland ruim 100.000 implantaten geplaatst. Deze themapagina biedt noodzakelijke kennis over implantaattherapie, met casuïstiek uit de praktijk, technische details, aandacht voor risicofactoren en handvatten voor succes.

Video