Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tandheelkundige röntgenfoto’s en het risico op schildklierkanker en meningioom

Herhaalde blootstelling aan straling bij het maken van tandheelkundige röntgenfoto’s houdt verband met een verhoogd risico op schildklierkanker en meningeoom. Een onderzoeksteam van Brighton and Sussex Medical School (Anjum Memon, Imogen Rogers, Priyamvada Paudyalen en Josefin Sundin) concludeerde dit na een meta-analyse van ruim 5.500 publicaties.

 

Meningeoom

Meningeoom is een tumor van de weefsellagen rondom het brein en de ruggengraat. In het Verenigd Koninkrijk worden zo’n 3.500 nieuwe gevallen per jaar van schildklierkanker vastgesteld, en 1.850 gevallen van meningioom. Deze aantallen zijn in de afgelopen 30 jaar in veel landen toegenomen.

Blootstelling aan matige tot hoge doses ioniserende straling is een risicofactor voor schildklierkanker en tumoren van de hersenen en het centrale zenuwstelsel. Gezien de hoge prevalentie van de levensduur en de frequentie van blootstelling aan tandheelkundige röntgenstralen  –de meest voorkomende bron van diagnostische stralingsblootstelling in de algemene bevolking — zou zelfs een kleine geassocieerde toename van het kankerrisico van aanzienlijk belang zijn voor de volksgezondheid. De onderzoekers hebben het huidige epidemiologische bewijs ‘gesynthetiseerd’ met betrekking tot de associatie tussen tandheelkundige röntgenfoto’s en het risico op schildklierkanker, meningioom en andere kankers van het hoofd-halsgebied. Met als doel (o.a.) om de klinische praktijk hierover te informeren en om — naar aanleiding van de uitkomsten — de huidige richtlijnen weer eens tegen het licht te houden.

Methoden

De onderzoekers hebben de databases Medline, Embase en Web of Science doorzocht om de in aanmerking komende studies te identificeren. De risicoschattingen en betrouwbaarheidsintervallen werden geëxtraheerd en de risicoratio’s (RRs) voor elke kanker werden berekend met behulp van meta-analyse van willekeurige effecten.

Resultaten

Het literatuuronderzoek leverde 5.537 publicaties op; hiervan werden 26 studies met 10.868 kankerpatiënten opgenomen in de synthese. De meta-analyses van willekeurige effecten, gebaseerd op zeven onderzoeken naar schildklierkanker (zes casus/controle, één cohort) en acht onderzoeken naar meningeoom (alle casus/controle), toonden aan dat meervoudige (of herhaalde) blootstelling aan tandheelkundige röntgenstralen significant was geassocieerd met een verhoogd risico op schildklierkanker en meningeoom. Er was geen verband met glioom en er waren te weinig onderzoeken naar andere kankers van het hoofd-halsgebied om een ​​zinvolle meta-analyse uit te voeren.

Conclusies

Om blootstelling aan straling zoveel mogelijk terug te dringen, adviseren de onderzoekers om het maken van röntgenfoto’s zoveel mogelijk te beperken en dus niet standaard in te zetten bij intakegesprekken van nieuwe patiënten en routinecontroles. Daarom zouden patiëntdossiers altijd (standaard) moeten worden overgedragen aan de nieuwe behandelaar.

Het gehele originele onderzoeksartikel is te downloaden via: Dental X-Rays and the Risk of Thyroid Cancer and Meningioma: A Systematic Review and Meta-Analysis of Current Epidemiological Evidence

Bron: Thyroid; 14 nov 2019https://doi.org/10.1089/thy.2019.0105
Beeld: © coldwaterman / stock.adobe.com


Gerelateerd

Röntgenfoto’s bij cariësdiagnose kleuters: meer schade dan voordelen

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.