Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tandenpoetsen is voor bijna 20% van de Nederlanders geen dagelijkse activiteit

Diederik Wieman
Bijna een op de vijf Nederlanders (17%) poetst niet dagelijks hun tanden en meer dan de helft (54%) volgt niet de aanbevolen richtlijn om twee keer per dag twee minuten te poetsen. Dit blijkt uit de Dental Health Barometer 2025. De barometer is een onderzoek onder mondzorgprofessionals en consumenten naar de status van preventieve mondzorg in Nederland en een initiatief van het Ivoren Kruis en Haleon (producent van o.a. Sensodyne, en Parodontax).  

Uit de barometer blijkt dat jongeren (18-24 jaar) opvallend minder prioriteit aan preventieve mondzorg geven dan de leeftijdsgroep 25+. Een op de vijf maakt geen tijd om een mondzorgprofessional te bezoeken terwijl ze wel vaker zouden willen gaan. En maar liefst de helft van hen die vaker zou willen gaan, besluit geen mondzorgprofessional te bezoeken omdat ze weinig problemen ervaren met hun mondgezondheid.

 

 

Momenteel geeft meer dan de helft van de mondzorgprofessionals (54%) tijdens controlebezoeken altijd preventief mondzorgadvies aan hun patiënten. Mondzorgprofessionals beschouwen preventief mondzorgadvies vooral als uitleg over poetstechnieken (92%) en het gebruik van aanvullende mondverzorgingsproducten zoals mondwater, ragers en tandpasta (92%). Ook patiënten zien met name advies over hoe je tussen je tanden kan reinigen met bijvoorbeeld ragers (56%), advies over welke mondverzorgingsproducten het beste zijn (50%) en een aanbevolen onderhoudsplan (50%) als onderdeel van preventief advies. Een derde van de Nederlanders wil meer kennis opdoen over preventieve mondzorg, met name over het gebruik van mondverzorgingsproducten en de effecten van externe factoren zoals medicatie, leeftijd en voeding. Ook zien zowel mondzorgprofessionals als patiënten het belang van een persoonlijk concreet actieplan als onderdeel van preventief advies: Vier op de tien patiënten vinden dat alle controlebezoeken concrete acties moeten bevatten om hun mondgezondheidsdoelen te behalen. Bij slechts een op de vijf bevat het gegeven advies door tandarts of mondhygiënist momenteel een duidelijk actieplan.

Advies over dieet en levensstijl

De opvattingen over de rol van voeding en de impact ervan op de mond- en algehele gezondheid als onderdeel van preventieve mondzorg lopen daarentegen erg uiteen. Mondzorgprofessionals beschouwen voeding (86%) en leefstijl (77%) als belangrijke factoren. Terwijl slechts 12% van de patiënten een gesprek over dieet en gewoonten zoals roken of alcohol als preventief mondzorgadvies ervaart.

Meer weten? Download dan hier het onderzoek.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.