Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Tandartsen zijn verslaafd aan de boor’

Gaatjes vullen doe je door eerst te boren, vinden tandartsen. Tandarts Jo Frencken dacht er anders over en bedacht een succesvol en minder pijnlijk alternatief: de ART-methode.

Jo Frencken werkte jarenlang als tandarts, onderzoeker, universitair docent (Radboudumc) en beleidsmaker in drie Afrikaanse landen. Zijn interesse richtte zich naarmate de tijd steeds meer op weefsel besparende tandheelkunde, preventie en minimale interventietechnieken, met name de Atraumatic Restorative Treatment, ofwel de ART-methode. In Afrikaanse landen, waar gebrek was aan schoon water en andere voorzieningen, bleek dit een uitkomst. Wereldwijd zijn miljoenen gaatjes op deze manier gevuld. Ook in Westerse landen voor kinderen, ouderen en angstige patiënten!

De Academie voor Internationale Tandheelkunde gaf hem in 1998 de titel ‘International Tandarts-van-het-Jaar’. Later volgden nog drie prestigieuze internationale prijzen. Drie jaar werkte hij als epidemioloog/onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Preventieve Gezondheidszorg (TNO). Op het onlangs gehouden congres van de Wereld Tandartsen Organisatie (FDI) werd door internationale sprekers de ART-methode aangeprezen om wereldwijd intra- en extramurale zorg te verlenen.

Frencken vertelt: “Een 92-jarige vrouw werd door mij met de ART-methode aan haar incisieven behandeld en riep verrukt dat ze het jammer vond dat ze deze behandeling niet eerder had gekregen. Een jong gezin reed 70 km om een caviteit bij hun 5-jarig kind d.m.v. de ART-methode door mij te laten behandelen omdat de eigen tandarts het niet deed. Ze zouden de ouders van de kinderen op het schoolterrein vertellen over de prettige behandeling. Een vrouw van middelbare leeftijd reed 2 uur om de caviteiten d.m.v. deze methode te laten restaureren omdat haar tandarts alleen de traditionele wijze wilde gebruiken, en zei niet geschoold te zijn in het uitvoeren van de ART-methode.”

Redenen genoeg om door middel van regionale nascholingen tandartsen door heel Nederland, georganiseerd door Springer Healthcare, de gelegenheid te geven meer kennis te vergaren over deze methode en de aanpak daadwerkelijk te oefenen. De cursus bestaat daarom uit twee delen, waar het ene deel zich focust op de theorie met de volgende onderwerpen:

• Hedendaagse cariologische principes van restauratief behandelen
• Restauratief glasionomeer als mogelijke amalgaam vervanging
• ART-verzegeling, indicatie en applicatie
• ART-restauratie, indicatie en applicatie

Het tweede, praktische deel, bestaat uit het leren omgaan met de ART-instrumenten, het glasionomeer en het vervaardigen van een ART-verzegeling en ART-restauratie.

Leer alle ins en outs van de ART-methode tijdens één van de acht geaccrediteerde bijeenkomsten in de maanden mei en juni »

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.