De populariteit van cosmetische ingrepen neemt toe. Vooral jonge vrouwen zijn niet vies van een spuitje. Lippen worden vergroot. Rimpels, als ze er al zijn, gladgestreken. Cosmetisch arts Robert Schoemacher sprak in de Volkskrant zijn zorgen uit, over het ‘gif’ dat jongvolwassenen inspuiten en over ‘botoxleveranciers’: ‘Tegenwoordig mogen tandartsen botox zetten, terwijl ze daar niet eens voor gestudeerd hebben.’
Een cursus van enkele dagen (kosten: een paar duizend euro) en tandartsen mogen inderdaad het verjongingsgif en niet-permanente fillers injecteren. Dit geldt ook voor huisartsen, zelfs als ze nog in opleiding zijn. Is dit fenomeen van de ‘bijklussende medisch specialist’ wenselijk of brengt het de kwaliteit van de cosmetische behandeling in gevaar?
Het Regionaal Tuchtcollege in Amsterdam tikte onlangs een tandarts uit het Gooi op de vingers. De tandarts was gedaagd door een cliënt die zij behandeld had met botox voor hangende oogleden. Daarbij had de cliënt schade opgelopen aan haar gezicht. De tuchtrechter heeft bepaald dat de tandarts moet stoppen met het injecteren van botox en fillers buiten het mondgebied. Ook mag ze zich niet meer voordoen als cosmetisch arts.
Cosmetisch artsen hopen dat daarmee een einde komt aan het bijklussen van tandartsen. Voorzitter Catharina Meijer van de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde zegt hierover: “Er is geen speld tussen te krijgen. Een tandarts is geen arts en niet bevoegd en bekwaam om botox- en fillerbehandelingen te doen.”
Tandarts Hester Robbe, die ook penningmeester is van de Nederlandse Vereniging van Dento Faciale Esthetiek, voert naast haar tandartspraktijk ook botoxinjecties uit. Ook wanneer die niet per se binnen de mondheelkundige zorg vallen. “Een tandarts weet als geen ander een botoxinjectie te geven. Wij zijn heel goed geschoold in alles dat zich in het hoofd en de hals bevindt.”
Maar, zegt Catharina Meijer, dat is niet relevant. “Het gaat om de wet. En een tandarts is geen arts en dus niet bevoegd of bekwaam om injecties te geven die niet binnen de tandheelkundige zorg vallen.”
Video waarin Catharina Meijer en Hester Robbe hun mening geven.
ANT
Jan Willem Vaartjes, voorzitter van de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) en praktiserend tandarts, zegt in het artikel ‘Botox door de huisarts of tandarts. Is dat wel een goed idee?’ van de Volkskrant het volgende: “Tandartsen zijn door hun opleiding juist goed uitgerust om dit soort spuitjes toe te dienen. Als tandarts ben je veel bezig met gelaatsesthetiek en in onze opleiding staat kennis over hoofd- en halsanatomie centraal.” Bovendien: “We zetten dagelijks injecties en we werken in een systeem waarin patiëntveiligheid en hygiëne zijn ingebed.”
Volgens de ANT oefenen zo’n twee- tot driehonderd van de negenduizend tandartsen in Nederland cosmetische ingrepen uit: “niets geks”. “Natuurlijk zitten daar mitsen en maren aan”, zegt Vaartjes, “het moet geen primaire taak worden en ik ben ook voor randvoorwaarden, zoals een verplichte bedenktijd of een leeftijdsgrens voor lipvullers en spierverslappers.”
De ANT is dan ook van mening dat tandartsen onder voorwaarden fillers en botox kunnen toepassen waarbij patiëntveiligheid een belangrijke rol speelt. Voorop staat dat de tandarts BIG-geregistreerd is en over aantoonbare bekwaamheid en ervaring beschikt om fillers en botox toe te passen in het hoofd-halsgebied. Kennis van anatomie, fysiologie, farmacologie, indicaties, contra-indicaties, dosering en toediening is onontbeerlijk. Deze kennis is verkregen via geaccrediteerde opleiding door gekwalificeerde professionals (toetsing door derden). Na opleiding houdt de tandarts zijn deskundigheid op peil.
Wet BIG
Per 1 april 2019 heeft het Ministerie van VWS een verduidelijking van de Wet BIG gepubliceerd. Het Ministerie heeft aangegeven dat risicovolle (be)handelingen, zoals het toedienen van botox en fillers ook onder de strekking van de Wet BIG valt. Ook het Zorginstituut Nederland (ZiN) is op dit moment bezig met het ontwikkelen van een Kwaliteitskader Cosmetische Geneeskunde waarin wordt opgenomen wat wordt verstaan onder goede cosmetische zorg en welke bekwaamheidseisen gelden voor het uitvoeren van cosmetische ingrepen, waaronder het injecteren van botox en fillers.
Lees ook het artikel Botox door de huisarts of tandarts. Is dat wel een goed idee? (Uit: de Volkskrant)
Bron: EenVandaag / ANT / de Volkskrant
Beeld: Fotolia
Tip | Doe mee aan de Poll
Doe mee aan onderstaande korte, anonieme Poll | Voor botox en fillers kun je ook naar de tandarts.