‘Afgelopen zaterdag zijn we slachtoffer geweest van een brutale roof met enorme schade in de tandartspraktijk Spaarne Hoofddorp. De nieuwste digitale tandheelkundige apparaten, zoals de Sirona Primescan, Omnicam en de Cerec slijpmachine ter waarde van 200.000 euro waren in een paar minuten gestolen. Hoewel de politie binnen 9 minuten ter plaatse was ontbreekt ieder spoor van de daders. Herkent u iemand op deze beelden? Laat het ons weten! De gouden tip die leidt tot de aanhouding van de daders wordt met €10.000,- beloond.’
Het bericht op LinkedIn over deze diefstal kreeg vele tientallen malen commentaar. Vaak van collega’s die hun afschuw uitspraken en de getroffen tandartsen sterkte toewensten, soms ook van verkopers van alarmsystemen. ‘Verschrikkelijk om dit te lezen! U kunt contact met mij opnemen voor een gratis risico analyse. Ik doe u graag een passende aanbieding om dit in het vervolg te voorkomen met het nr 1 alarmsysteem van Europa!’
Vier inbraken bij tandartsen in een week
De inbraak in Hoofddorp is niet de eerste professioneel uitgevoerde diefstal. Recent waren er bijvoorbeeld in Overijssel maar liefst vier inbraken bij tandartsen binnen een week. Hierbij werd eveneens dure apparatuur buitgemaakt, zoals zoals 3D-scanners en -printers en sinterovens.
In Weerselo werd op vrijdagochtend 26 november duidelijk dat er tussen 23.30 uur en 06.30 uur was ingebroken bij een tandheelkundig centrum. Een dag later werd een tandartspraktijk in Zwolle het slachtoffer rond 20 uur. De politie deed direct buurtonderzoek, maar helaas zonder resultaat.
Op maandagmorgen 29 november bleek dat er bij een tandartsenpraktijk in Enschede was geprobeerd in te breken. Deze inbraak slaagde niet en hier bleef het dus bij een poging. Op woensdagochtend 1 december kwamen medewerkers van een tandartspraktijk in Hengelo erachter dat ook zij slachtoffer waren geworden in de voorgaande avond of nacht.
Internationale bendes
De getroffen praktijk in Hoofddorp beschikt over een goed functionerend alarmsysteem. Hierdoor zijn de daders duidelijk zichtbaar en is het tijdstip van de inbraak tot op de minuut bekend. Helaas betekent dit niet dat de daders kunnen worden getraceerd. De politie vermoedt dat het om bendes gaat die internationaal opereren en in een korte periode toeslaan op meerdere plekken in een regio.
‘De kans is dus reëel dat de apparatuur naar het buitenland wordt gebracht. De politie verneemt het graag als er toch apparatuur in Nederland wordt aangeboden’, aldus Sven Strijbosch, woordvoerder van de politie Oost-Nederland, naar aanleiding van de inbraken bij tandartsen in Overijssel.
Het goede nieuws is dat er inmiddels enkele verdachten zijn aangehouden in verband met de inbraken in Overijssel. De politie heeft de zaak nog in onderzoek.
Tips politie
De KNMT herkent het probleem en geeft in samenwerking met de politie enkele adviezen om de kans op inbraken bij tandartsen te verminderen.
- Zet dure apparatuur uit het zicht
- Haal (als die eraan zitten) dongels uit de apparaten
- Controleer bij het verlaten van de praktijk of alles goed op slot zit en vergeet niet het alarm aan te zetten
- Zie je iets verdachts, neem dan direct contact op met de politie via 112