Het wordt geleverd in een verpakking (afbeelding 1) met een slang, twee connectoren en meerdere maten bijtblokken van klein (S) tot extra groot (XL) (afbeelding 2). De siliconen afzuiger, die eruitziet als een visje, is een disposable dat vastgeklikt moet worden aan het bijtblok (afbeelding 3). Het geheel is aan te sluiten op de afzuigslang van de stoel (hiervoor worden meerdere koppelstukken bijgeleverd zodat het op elk type stoel zou moeten passen.) Voor een gebruikersverslag ga ik met de EZ-dam aan de slag.
Mijn patiënt heeft cervicale carieslaesies in de elementen 44, 45 én 37 – ideaal want zo kan ik de EZ-dam aan beide helften van de onderkaak uittesten. Ik start met de restauraties aan de rechterzijde. Het bijtblok breng ik aan aan de contrazijde van de restauraties, dus aan de linkerzijde van de patiënt (afbeelding 4). De disposable afzuiger moet ik vervolgens over het retromolaargebied heen krullen, -hiervoor is een uitsparing gemaakt. Naar de linguale zijde toe zijn er 7 afzuigkanalen en zo is direct zichtbaar welke kant van de afzuiger naar caudaal hoort te zijn. De ‘staart van het visje’ is er om de wang te spreiden en zuigt speeksel af vanaf de omslagplooi (afbeelding 5). Op deze afbeelding zijn de caviteiten 44 en 45 aan de buccale zijde goed te zien, maar voor een betere foto trek ik de wang iets opzij met een mondspiegeltje.
Tijdens het prepareren hou ik de afzuiger ook iets opzij en merk dat de afzuiging krachtig is: ook de nevel van het handstuk wordt afgezogen. Ik prepareer de caviteiten zonder hulp van een assistente. Om de preparatierand nog beter zichtbaar te krijgen plaats ik een retractiedraad van 2-0 in de sulcus en breng voor de zekerheid een wattenrol aan in de omslagplooi (afbeelding 6). Van de preparaties ets ik de glazuurranden, daarna breng ik primer aan en als derde de bonding.
Na belichten breng ik in twee lagen composiet aan, die ik ieder 3 seconden belicht in de turbostand van de Valo Grand (afbeelding 7). Al deze handelingen voer ik nog steeds uit zonder stoelassistentie. Na belichten werk ik de restauratie af en verwijder ik de retractiedraad uit de sulcus, wat resulteert in een lichte sulcusbloeding (afbeelding 8).
Na polijsten van de restauraties haal ik de EZ-dam uit de mond, ik ontkoppel het disposable deel (het ‘visje’) van de afzuiger, draai deze om en plaats dezelfde EZ-dam nu aan de andere zijde in het derde kwadrant om een restauratie aan de 37 uit te voeren. Hier is nu goed te zien hoe de EZ-dam geplaatst moet worden en hoe de inkeping over het retromolaargebied loopt (afbeelding 9). De restauratie maak ik op dezelfde wijze als de eerder beschreven restauraties. Bij het gebruik van het rode hoekstuk is er wederom een goede afzuiging en zijn een extra paar handen van een assistente niet nodig (afbeelding 10).
Concluderend: ik vond het werken met het EZ-dam-systeem zeer handig. Een tandarts kan hier gemakkelijk alleen mee werken en ook de patiënt gaf na afloop aan het een prettige behandeling te hebben gevonden. (Irfan Abas)
Meer informatie:
www.4cleverdental.nl
Film:
https://www.youtube.com/watch?v=R8QifzK0mx4&feature=youtu.be