De term “pyogeen granuloom” is een verouderde maar nog steeds gebruikte term en stamt uit de tijd, waarin werd gedacht dat pusvormende (pyogene) bacteriën de oorzaak waren van een hardnekkige, chronische ontstekingsreactie (granuloom). Een pyogeen granuloom kan op iedere plaats in de mond voorkomen en ontstaat meestal in enkele weken tijd als een gesteelde, soms pijnlijke zwelling. Deze kan, indien onbehandeld, centimeters groot worden.
Om de diagnose met zekerheid te kunnen stellen, is weefselonderzoek vereist. Vaak kan bij de verwijdering van weefsel dat nodig is voor het onderzoek door de patholoog de gehele zwelling in eenmaal worden verwijderd en is geen tweede ingreep nodig. In zeldzame gevallen treedt op dezelfde plaats opnieuw een pyogeen granuloom op (recidief).
Bij vermoeden op het bestaan van een pyogeen granuloom moet de patiënt worden doorverwezen. Het is belangrijk om met zekerheid door middel van weefselonderzoek te laten vaststellen, dat er geen kwaadaardigheid in het spel is.
Tip
Mond- en kaakziekten – Een atlas voor de dagelijkse praktijk