Vraag van tandarts: ‘Sinds kort heb ik een paar jongens in de praktijk met een piercing: één in de tong en één in de lip. Welk behandelbeleid wordt er van mij verwacht?'
Antwoord
Orale piercing komt het meest voor in de tong (81%) en de lippen (38%), minder vaak wordt de piercing in de wang, het frenulum of de uvula aangebracht. De mogelijk optredende complicaties zijn afhankelijk van de locatie en van de grootte van de piercing, van de investering in mondhygiënische zorg die betrokkene wil en kan opbrengen en van het aantal jaren dat de piercing in situ is. Veel overredingskracht is nodig om de betrokkene te overtuigen van de intensiteit van de nodige orale hygiëne, waarbij professionele ondersteuning niet kan ontbreken. Om orale afwijkingen zo spoedig mogelijk aan het licht te brengen zijn frequente tandheelkundige controles gewenst, waarvan het aantal per jaar afhankelijk is van de patiënt en zijn medewerking.
Omdat door de collega de suggestie wordt gewekt dat het niet om heel recente ingrepen handelt, blijft de behandeling van vroege problemen, zoals pijn en zwelling, hier achterwege (tab. 2.1).
2.1 Behandeladviezen
- Laat de patiënt bij tandheelkundige controle de piercing verwijderen.
- Beoordeel de plakvorming.
- Beoordeel het omliggende weefsel op de aanwezigheid van een ontsteking (rubor, dolor, calor, tumor en functio laesa).
- Beoordeel de elementen op traumatische afwijkingen.
- Is er gingivale schade? Een bloedingstendens? Bij gingivalaesies de piercing verwijderen. Herstel nadien wordt beschreven [1].
Voor de adviezen met betrekking tot dagelijks onderhoud door de patiënt: zie tab. 2.2.
Tabel 2.2 Aanbevelingen na de ingreep [4]
De eerste 24 uur een zacht, zo mogelijk koud, vloeibaar dieet
|
Dagelijks onderhoud
|
Het is van groot belang na elk gebruik van voedsel of drank of ander oraal contact de piercing te reinigen zonder deze te verwijderen, omdat anders de opening zich direct sluit. Daarnaast viermaal daags de mond te spoelen met een antibacterieel mondwater, bijvoorbeeld met een chloorhexidinehoudend mondwater gedurende 30–60 seconden (zoals Corsodyl, Perio-aid, Paroex, Gingidex, Parodontax). De tanden en de tong, ook met piercing, dienen 3-maal daags gepoetst te worden [2]. Ondanks een ruime toevloed van publicaties zijn er nauwelijks adviezen te vinden over het onderhoud van de mondhygiëne. Internationaal worden vrijblijvend, soms aan de hand van een complicatie, wel ideeën naar voren gebracht [3].
De noodzakelijke maatregelen worden door de piercingdragers over het algemeen niet gekend en/of niet opgevolgd.
Lees verder in het boek Tandarts in de knel, hoofdstuk 2 Piercings, mondhygiëne is voorwaardel.
Bron en beeld: Tandarts in de knel