Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Monique van der Veen benoemd tot hoogleraar monitoring in mondgezondheid en preventie

Dr. ir. Monique van der Veen is benoemd tot hoogleraar ‘Monitoring in Mondgezondheid en Preventie’ bij de sectie Preventieve Tandheelkunde van ACTA aan de Vrije Universiteit in het kader van een Fenna Diemer Lindeboom leerstoel. Zij start per 1 september 2021.

Van der Veen doet onderzoek naar monitoring binnen de mondgezondheid en gepersonaliseerde preventie die zich richt op individuen of specifieke groepen in de samenleving. Gepersonaliseerde preventie kan baat hebben bij het gebruik van diagnostische hulpmiddelen die inzicht geven in de mondgezondheid of afwijkingen daarvan. Dergelijke hulpmiddelen helpen de mondzorgprofessional bij het detecteren van veranderingen in de risicostatus, bijvoorbeeld wanneer cariës of parodontale aandoeningen zich ontwikkelen. En het helpt patiënten hun eigen mondgezondheid te controleren.

Voorbeeld van zo’n monitoring systeem is de fluorescentiecamera waarmee veranderingen in het orale ecosysteem door pathogene triggers zichtbaar worden gemaakt voordat klinische ziektesymptomen zich manifesteren. Het gebruik van big-data-algoritmen kan het onderzoek vooruithelpen doordat we ontdekken op wie we ons moeten richten voor preventieve zorg.

In de samenleving bestaan grote verschillen in mondgezondheid tussen groepen mensen. Deze verschillen houden meestal verband met de sociaaleconomische status, de migratieachtergrond, de aanwezigheid van systemische ziekten of handicaps en leeftijd. De top-down aangeboden interventies zijn niet passend voor specifieke doelgroepen of bereiken deze niet. In ‘community service learning’-projecten (CSL-projecten), wordt in nauwe samenwerking met deze specifieke doelgroepen en publiek-maatschappelijke organisaties (participatief actieonderzoek) gewerkt aan interventies die aansluiten bij de behoeftes van de doelgroep. Op die manier wordt geprobeerd de verschillen in mondgezondheid in de samenleving te verkleinen.

Met deze leerstoel wordt de preventie van cariës en parodontale aandoeningen bestudeert. Er zijn nauwe banden met de secties Cariologie en Parodontologie. Omdat het doel van de leerstoel is om het vroege begin van de ziekte te bestuderen, wordt ook samengewerkt met Orale Biochemie. Daarmee kan de aan- of afwezigheid van speekselbiomarkers die verband houden met fluorescentiefenotypen worden onderzocht.

Monique van der Veen studeerde technische natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar zij aansluitend promoveerde op de ontwikkeling van een diagnostisch hulpmiddel voor het detecteren en beoordelen van wortelcariës op basis van fluorescentie. Sinds 2007 is zij werkzaam bij ACTA, waar haar onderzoek is ingebed in het onderzoeksprogramma Orale Infecties & Ontsteking van ACTA, in de sectie Preventieve Tandheelkunde van de afdeling Mondgezondheids-wetenschappen. Daarnaast is ze docent aan de opleiding Mondzorgkunde van Hogeschool Inholland.

Bron: Acta
Beeld: © Sonya_illustration / Getty Images / iStock

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.