Uit de cijfers blijkt dat overstappers erg prijsbewust zijn. Ze kiezen vaker voor een zo laag mogelijke premie door helemaal af te zien van een aanvullende verzekering, in combinatie met een hoger eigen risico. Ook wordt vaker gekozen voor goedkopere merken van de verzekeraars. Bij Independer sloot 61,9 procent van de overstappers alleen een basisverzekering af, zegt een woordvoerder in het Algemeen Dagblad. Poliswijzer.nl ziet een soortgelijke trend.
Een andere vergelijkingssite, Geld.nl, stelt dat 64 procent van de overstappers voor 2022 koos voor een aanvullende tandartsverzekering. Vorig jaar was dat bij die site nog 71 procent. Volgens Amanda Bulthuis van Geld.nl kijken mensen steeds kritischer naar welke zorg ze echt nodig hebben. ‘Als je bijvoorbeeld alleen twee keer per jaar naar de tandarts op controle gaat, of je enkel wilt verzekeren voor een brilvergoeding is de aanvullende verzekering vaak duurder dan de rekening zelf betalen.’ Ook Geld.nl ziet het verhogen van het eigen risico populairder worden.
Jaarlijks wisselen
Naar schatting zes tot zeven procent van de verzekerden wisselt jaarlijks van contract. Zorgeconoom Wim Groot van de Universiteit Maastricht wil dat echter niet bagatelliseren, zegt hij in het AD. ‘Als je bedenkt dat het om 1,1 miljoen mensen gaat, is het een behoorlijk groot aantal.’ Degenen die overstappen volgens hem vaak jongeren die minder te besteden hebben dan ouderen en gevoeliger zijn voor de prijs van een zorgverzekering.
De trend dat minder mensen zich aanvullend verzekeren is al jaren gaande. Volgens Zorgkiezer.nl had in 2006 nog 93 procent van alle verzekerden een aanvullende verzekering. In 2020 was dat 83,2 procent. Het afgelopen jaar steeg dat weer iets naar 84,9 procent, mogelijk onder invloed van de onzekerheid rond Corona.
80 Procent naar tandarts
Het Ministerie van VWS hanteert in de Kamerbrief over de ‘stand van zaken in de mondzorg’ van 25 juni 2021 hetzelfde cijfer. Volgens die brief had in vorig jaar 66 procent van alle volwassenen een aanvullende tandartsverzekering afgesloten. De dekking daarvan is uiteenlopend van maximaal 250 euro voor reguliere mondzorg tot een uitgebreid pakket met vergoeding van kronen, bruggen en orthodontie. Volgens diezelfde brief bezocht in het voorgaande jaar ongeveer 80 procent van de bevolking minimaal één keer de tandarts.