Trend: Non-retentieve restauraties en voorkomen van complicaties | Hoe herken je mondkanker en wat moet je doen? | Bouwen aan de compleet autonome Dental Car | Lief en leed in de tandheelkundige wereld | Na aligners: volledige slijtagebehandeling | In oude monden zie je je eigen tandheelkundige geschiedenis | TP Kennistoets 2023-3 Herstel gebitsslijtage na orthodontische alignerbehandeling
Amputeren wegens geldgebrek. Een tand of kies trekken, niet om medische redenen, maar financiële. Dit komt helaas te vaak voor in de praktijk en wellicht steeds vaker, want alles wordt duurder en voor een aanzienlijk deel van de bevolking betekent dit dat er keuzes gemaakt moeten worden.
Het is mooi dat er een voedselbank bestaat. Voor hen die te weinig geld hebben. Het is mooi dat er een extra energietoeslag bestaat. Voor hen die te weinig geld hebben. Het is mooi dat gemeenten bijspringen bij schoolkosten. Voor hen die te weinig geld hebben.
‘Laatst heb ik me vermaakt met een bezoek aan een knappe dame. Zij is tandarts. Zij trok mijn kiezen en ik kuste haar handjes. Het is ontzettend prettig de handjes van een tandarts te kussen. Moet u eens proberen!
Nu heel de wereld uitloopt voor de Vermeer expositie in het Rijksmuseum en niet in de laatste plaats om het beroemde ‘Meisje met de parel’ (1665) te bewonderen, is het misschien goed om ook haar tanden in de spotlights te zetten.
‘Mijn voortand schemert door’ is een steeds vaker voorkomende hulpvraag die aanzet tot het beoordelen van gebitsslijtage. In sommige gevallen voldoet vervolgens counseling en monitoring, het herstellen van front/cuspidaatgeleiding of het dragen van een opbeetplaat. In deze casus is overgegaan op een volledige slijtagebehandeling na een orthodontische voorbehandeling met aligners.
Als patiënten niet zelfstandig en veilig de weg naar de mondzorgprofessional kunnen vinden, biedt de Dental Car van Van Venrooy Utility Vehicles dé oplossing. TP krijgt een rondleiding door de fabriek van deze volledig autonome, rijdende behandelwagens, die binnen twee minuten na parkeren operationeel zijn.
Over het gouden verleden van ‘N.V. De Witte Waan’, de waanzinnige veelzijdigheid van een tandarts uit Rhenen en een oude kwestie die nieuwe vragen oproept: wie vond nou eigenlijk de tandpastatube uit? DBDD is op speurtocht.
In de vorige editie hebben we het beroepsgeheim besproken, dat bestaat uit een zwijgplicht en het verschoningsrecht. We zullen nu (al kunnen we in dit korte bestek niet volledig zijn) situaties bespreken waarin zorgverleners, zoals tandartsen, gegevens aan andere personen of instanties kunnen verstrekken.
Tandartsen-algemeen practici Alodia Capilla, Deepa Kaushik en Jeffrey Knip en mondhygiënisten Ellen van der Vlerk en Zahra Zafari kijken naar de kwaliteit van verschillende producten en doen hiervan verslag.
2D radiografie wordt nu meer dan een eeuw gebruikt in de tandheelkunde. Maar er zijn nog steeds beperkingen met betrekking tot beoordelen, diagnostisering en het behandelen van endodontische problemen. In de afgelopen tien jaar is in de tandheelkunde de 3D-technologie geïntroduceerd. Deze nieuwe technologie heeft geholpen in het verbeteren van de diagnostiek en de behandeling van endodontische problemen.
Het proefschrift van Zainab Assy probeert meer inzicht te geven in het feit dat regionale verschillen in monddroogte belangrijk kunnen zijn bij diagnostiek van de oorzaak van monddroogte en het geven van een meer op de individuele patiënt toegespitst advies voor het gebruik van bepaalde interventies ter verlichting van de droge mond.
Harry Reintsema had aanvankelijk helemaal niet van zichzelf gedacht dat hij binnen de tandheelkunde in de hooggespecialiseerde hoek van de maxillofaciale prothetiek terecht zou komen. Maar dat gebeurde wel, en zorgde voor een levenslange fascinatie.
Per jaar wordt in Nederland bij ongeveer duizend mensen mondkanker gediagnosticeerd. Vroege ontdekking speelt een cruciale rol voor de overlevingskansen. Reden genoeg om in te gaan op de rol, die tandartsen daarbij kunnen spelen.
Drie generaties in de stoel? Leuk, maar ook zwaar. Want onvermijdelijk ben je getuige van de teloorgang van je oudste patiënten. Drie tandartsen over de soms pijnlijke confrontatie met de vergankelijkheid. ‘Ze zei: “Morgen ben ik er niet meer”. Toen gingen de sluizen bij me open.’
De verschuiving van retentieve restauraties naar non-retentieve restauraties, gecementeerd met gevorderde adhesieve tandheelkunde, zorgt voor veel veranderingen. Met name op het gebied van de restauratieve tandheelkunde. Verschillende onderzoeken en klinische ervaring tonen aan dat we veel complicaties kunnen voorkomen. Dit is deel 1 van een trilogie over non-retentieve adhesief gecementeerde restauraties.
Hieronder kun je TandartsPraktijk nr. 3-2023 lezen als doorbladerbare pdf. Wil je de online artikelen liever als losse artikelen lezen dan kan dat natuurlijk ook. Om onderstaande pdf te kunnen bekijken, moet je ingelogd zijn met een TandartsPraktijk-abonnement.