Tandtechnicus Martijn Kalsbeek over beetregistratie bij een volledige gebitsprothese| Samen werken rond de stoel | Complexe ingrepen met een digitale workflow | Signalen van een onderliggende ziekte? | TP Kennistoets 2024-2 Zo diagnostiseer je niet-dentogene pijn
Bijna was ik vergeten dat ik ook zoenexpert ben. En dat komt door het Nederlandse zorgstelsel. Wekenlang was ik met dit onderwerp bezig. Natuurlijk vond ik het leuk dat een grote wijziging in ons zorgstelsel het gevolg is van een balletje dat ik aan het rollen bracht. Maar belangrijk nieuws is geen groot nieuws (ik was al in mijn nopjes dat het de economiepagina's van NRC haalde).
(Van onze correspondent) DEN HAAG - Staatssecretaris Kruisinga (sociale zaken en volksgezondheid) heeft onlangs aan de Gezondheidsraad gevraagd een commissie in te stellen, die tot taak zal krijgen de behoefte aan, en het aanbod van tandartsen nauwkeurig te bestuderen en hem zo spoedig mogelijk van advies te dienen.
Het werk van Leonardo da Vinci omvat vele ontdekkingen die zijn tijd ver vooruit waren. Dit geldt ook voor tandheelkunde. Zijn revolutionaire benadering stelde hem in staat structuren zoals de maxillaire sinus af te beelden lang voordat ze later officieel ‘ontdekt’ werden.
Twee boeken uitgelicht.
Het vroegtijdig overlijden van innovator Henk Verdonck en de impact die het moeten verwijderen van tanden en kiezen voorafgaand aan de radiotherapie heeft op de patiënten met hoofd-hals kanker, zijn voor Doke Buurman de belangrijkste motivatie voor haar promotie.
Als assistent aan de stoel mag je hopen op een comfortabele werkplek, als tandarts moet je die faciliteren. TP kijkt met expert Mickey van Gendt naar de gevoeligheden van een werksetting die, dat mag weleens gezegd, veel delicater is dan het wordt voorgesteld. ‘Je zit echt vér in elkaars persoonlijke ruimte.'
Odontofobie is een veelvoorkomend probleem. Naar schatting 800.000 fors angstige Nederlanders zien nooit een tandartshaakje van dichtbij. Maar ook van de mensen die wél gaan, is één op de vier echt bang. Tandartsen hebben vaak te weinig tijd en aandacht voor die angst, zegt angstcoach en paro-preventieassistent Luca Tempel.
Afgelopen najaar kwamen in TP verschillende pijnoorzaken in het orofaciale gebied aan de orde, waarvan de lokalisatie lastig te bepalen is*. In het onderstaand artikel wordt niet-dentogene pijn besproken. Daarbij lijkt het dat er een dentogene pijnoorzaak aanwezig is, waarbij de lokalisatie duidelijk lijkt, maar ligt de bron van de pijn toch elders. In dit artikel worden diverse pijn-begrippen besproken, die bij gecompliceerde pijndiagnostiek, zoals tandpijn met een niet-dentogene oorsprong, een rol kunnen spelen. Deel 2 van dit artikel volgt in TP3.
‘De tong is de spiegel van de algemene gezondheid' is een bekende uitdrukking. In feite geldt dit ook voor het tandvlees. Zo kunnen lokale tandvleeszwellinkjes een belangrijk signaal van een onderliggende ziekte zijn. Isaäc van der Waal geeft daarvan een voorbeeld.
Leren van mislukkingen zou goed kunnen binnen een praktijksetting als we in die vertrouwde beslotenheid kunnen leren om open te zijn en de problematiek als team te bespreken. Naast klinische mislukkingen zijn er relationele mislukkingen en daarover gaat het hier: It takes two to tango.
De globale schatting is dat anno 2024 bijna vier miljoen mensen van de totale Nederlandse bevolking een kunstgebit heeft (dat is ongeveer een kwart!). Eenmaal aan het werk als tandarts, zul je binnen de muren van de tandartspraktijk veelvuldig in aanraking komen met een gebitsprothese in de breedste zin van het woord. Het aanmeten van een volledige gebitsprothese is een heel proces en zeker niet altijd even gemakkelijk. Maar onze redacteur Martijn Kalsbeek geeft advies in dit stappenplan.
Van de Morvan naar Waterloo, van de ene dentale ruïne naar de andere. DBDD blikt terug op oud zeer en reist deze maand door ‘medische woestijnen' in het nabije en verre verleden.
De kracht van tandheelkundige fotografie als communicatiemiddel in de tandheelkunde van vandaag is erg groot. Het doel van dit tweede artikel (in TP1 stond deel 1) is om een eenvoudige handleiding over tandheelkundige fotografie te delen en de mogelijkheden en reikwijdte ervan te bespreken. Fotografie is immers een geweldige collega in de moderne tandheelkunde.
TP maakt in deze rubriek een selectie uit het aanbod van productintroducties. Heeft u nieuwe producten die u onder de aandacht wilt brengen, mail dan naar: tandartspraktijk@bsl.nl. TP-redacteuren kijken naar de kwaliteit van verschillende nieuwe producten en doen hiervan verslag.
In de moderne tandheelkunde wordt het steeds eenvoudiger om complexe chirurgische ingrepen veilig en nauwkeurig uit te voeren met behulp van volledig digitale workflows. In het eerste deel van deze klinische casus worden de belangrijkste stappen beschreven voor het uitvoeren van een uitgebreide bimaxillaire rehabilitatie door middel van het guided immediaat plaatsen van implantaten, die vervolgens immediaat belast werden (All on four-concept).
Hieronder kun je TandartsPraktijk nr. 2-2024 lezen als doorbladerbare pdf. Wil je de online artikelen liever als losse artikelen lezen dan kan dat natuurlijk ook. Om onderstaande pdf te kunnen bekijken, moet je ingelogd zijn met een TandartsPraktijk-abonnement.