Antibiotic Stewardship strijdt tegen superbugs | Extraheren kan altijd nog | Tongafwijkingen bij kinderen | Uitblinkers | Huiselijk geweld: ouderenmishandeling | Ergonomie vanuit een dansersperspectief | TP Kennistoets december 2018
‘Uren, dagen, maanden, jaren vliegen als een schaduw heen.’ Deze tekst horen we vaak in deze maand als er weer een jaar voorbijgevlogen is. Zoals ook nu: de 39e jaargang van TP zit erop. Op naar het nieuwe jaar. Met fris elan van ‘mijn’ redactie, want na 6 jaar geef ik het stokje door aan een nieuwe hoofdredacteur.
Het terugdringen van antibiotica-resistentie en de verspreiding van resistente bacteriën: waar liggen de verbeteringen in de tandheelkunde? En wat kunnen tandartspraktijken doen om een bijdrage te leveren in het terugdringen van de antibioticaresistentieproblematiek?
De zorg wordt in de neoliberale samenleving steeds meer gestructureerd volgens de normen van het bedrijfsleven. Dat betekent dat de vakman niet zomaar naar eigen goeddunken zijn werk kan inrichten. De productie moet gestandaardiseerd en geprotocolliseerd tot stand komen. Het bedrijfsmodel als totem.
In 2004 wordt een patiënt verwezen door een kaakchirurg nadat deze bij de patiënt na een ongeval de radices van de 41 en 42 heeft overhecht (‘vital root submergeon’) om de processus alveolaris te behouden. Een verslag van de behandeling in 2004 en de herbehandeling 14 jaar later.
Op de tong kan zich een diversiteit aan aandoeningen voordoen. Als het een kind betreft is in veel gevallen sprake van een ontwikkelingsstoornis. Soms is een dergelijke stoornis al bij de geboorte zichtbaar, terwijl andere zich pas in de latere levensjaren openbaren.
In dit artikel maakt u kennis met een nieuw ontwikkelde interventie, genaamd ‘Uitblinkers’ - een laagdrempelige gespreksmethodiek voor de dagelijkse praktijk, gericht op de uitdagingen die ouders in de opvoeding kunnen ervaren in relatie tot het tandenpoetsen bij hun kind.
Op de afbeelding is een panoramaopname te zien van een 10-jarige jongen die werd gemaakt ten behoeve van de beoordeling van de gebitsontwikkeling in het kader van orthodontische diagnostiek.
Dit artikel geeft u inzicht in de signalen bij huiselijk geweld en ouderenmishandeling en het gebruik van het stappenplan van de meldcode van de KNMT. Casuïstiek zet u daarbij aan het denken: een ongelukje, huiselijk geweld of ouderenmishandeling?
De training van dansers is dusdanig samengesteld dat er een balans in belasting is in het lichaam, waardoor een goede lichaamshouding aannemen moeiteloos gaat. Ondanks dat het voor de meesten van ons zwaar en wellicht vermoeiend aanvoelt, is het hebben van een goede lichaamshouding compleet natuurlijk.
Het themanummer ‘Mondfotografie’ (TP november 2018) was een lezenswaardig nummer.
Van topsporter naar tandarts naar acupuncturist, Martien Zeegers-Nouwen kan niet klagen over een saaie loopbaan. Wel bemerkt ze in haar huidige functie soms nog onbegrip vanuit de medische wereld. En dat betreurt ze, want ze ziet in haar praktijk veel patiënten die in de nasleep van een tandheelkundige behandeling met andere vragen komen dan de westerse gezondheidzorg kan beantwoorden.
Marieke Filius heeft onderzoek verricht en onder andere gekeken naar de langetermijnresultaten van behandeling met implantaatgedragen kroon- en brugwerk bij patiënten met ernstige hypodontie.
Op het elfde uur van de elfde dag van de elfde maand in 1918 kwam de Eerste Wereldoorlog tot een einde. Dat herdachten we vorige maand november. Een goede gelegenheid om over de carrière van wellicht de veelbetekendste legertandarts in de geschiedenis te vertellen.
Wij vroegen naar de bijzonderheden die u waarneemt op de panoramaopname van een 10-jarige jongen (afbeelding 1 ). Voorts waren wij benieuwd naar uw advies inzake het te volgen beleid bij deze jongen.
In het septembernummer van TP vroegen we u om advies met betrekking tot een 67-jarige patiënt die door zijn huistandarts verwezen is naar het CTM van het UMC in Groningen. Zijn hoofdklacht is een diasteem ter plaatse van element 21.
In navolging van de Antibiotic Awareness Week van de World Health Organisation (WHO) heeft de European Society of Endodontics (ESE) een position statement gepubliceerd over het gebruik van antibiotica in de endodontologie.