Bij het ontbreken van laterale bovenincisieven wordt bij jongeren vaak gekozen voor plaatsing van een etsbrug, om op latere leeftijd over te gaan tot implanteren. De etsbrug wordt dan dus gezien als tijdelijke voorziening. Maar kunnen we een etsbrug met een betere prognose maken, en kunnen we de levensduur daarvan verlengen?
Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 6, 2021.
Bedankt voor het artikel, interessant.
Ik heb nog wel een paar vragen:
– Waar kan ik onderzoek van gresnigt lezen (bron?) dat aangehaald wordt als referentie nummer 2?
– Kun je iets preciezer vertellen welk merk/fabrikant/soort lithiumdisilicaat je gebruikt hebt? Bijv e-max press of iets anders?
– Heb je facebow-registratie gemaakt om articulatie/occlussie nauwkeurig te kunnen beoordelen? Evt beetregistratie in maximale occlussie (MO)?
Hierbij mijn antwoorden op de gestelde vragen van de heer Melkumian:
– Gresnigt, M.M.M., Tirlet, G., Bosnjak, M., Van der Made, S., Attal, J., 2020. Fracture strength of lithium disilicate cantilever resin bonded fixed dental prosthesis. Journal of the mechanical behavior of biomedical materials. 103.
– De etsbruggen zijn gemaakt van IPS e.max Press LT A1 als basis. Het labiale vlak is door middel van een cutback techniek gereduceerd en alleen daar met IPS e.max Ceram opgebakken.
– Ik heb beetregistratie in MO gedaan. Ik heb gebruikgemaakt van een middelwaarde articulator zonder facebow registratie.
Met vriendelijke groet,
Masoud Hassan Zadeh
Welk composiet en welke bonding weren er gebruikt om de brug te verlijmen met het glazuur? en van welk materiaal werd de etsbrug vervaardigd?
Dank voor uw vraag! Ik heb clearfil apx composiet voor het cementeren en clearfil se bond als adhesief systeem gebruikt. Het belangrijkste is om een ‘gouden-standaardadhesiefsysteem’ te gebruiken. Voor de etsbrug is lithiumdisilicaat gebruikt. In het artikel is verder uitgelegd waarom er voor dit materiaal gekozen is.
Met vriendelijke groet,
Masoud Hassan Zadeh