Afb. 1 Een ‘afdrukstylist’ die vraagt of er een immediaatprothese kan worden vervaardigd.
De eerste afdruk voor een onbetande kaak
Sinds ik mij kan heugen, wordt er geadviseerd om voor edentate kaken een stalen confectielepel te gebruiken van Schreinemakers of de vervormbare groene Border-Lock® lepel van de firma Clan. Bij het aanschaffen van een dergelijke set afdruklepels wordt standaard een passer meegeleverd om de afstanden tussen tubers en trigonum te meten (afbeelding 2). De praktijk leert dat die passers of kwijt zijn, of geen mens gebruikt ze en liggen ze te verstoffen onderin een lade. Indien er in een zeldzaam geval toch eerst een passer wordt gehanteerd, dan is de pasvorm van dergelijk lepelmodel alsnog matig in veel gevallen. Ze zijn gemaakt voor een ideaal kaakverloop. Echter leert de praktijk dat we niet alleen maar werken op ‘schoolmodellen’. Bij kritisch kijken ziet men dan ook dat ze vaak interfereren met het weefsel (afbeelding 3). Daarbij zijn randlengtes soms (flink) te kort. Doordrukken en knellen komt dan ook vaak voor en zeker bij de groene Border-Lock lepels.
Afb. 2 Border-Lock afdruklepels voor onbetande kaak.
Afb. 3 Stalen lepels zijn veelal te krap en drukken door op het weefsel.
Waarmee dan wel?
Zelf druk ik edentate beginafdrukken af met alginaat. Hierbij maak ik gebruik van een geperforeerde inox afdruklepel mét border-lock van ASA (afbeelding 4). Deze zijn normalerwijze bestemd voor betande kaken, maar ik werd hier jaren geleden op geattendeerd door een tandarts. De man leverde altijd perfecte afdrukken en na zelfonderzoek ben ik er nooit meer vanaf gestapt. Deze stalen lepels zijn oerdegelijk en vervormen niet bij duw- en trekkrachten.
Afb. 4 Geperforeerde inox Border-Lock afdruklepel.
De definitieve afdruk
Afijn, de roze stick wordt verwarmd in een vlammetje en gelijkmatig op de lepel aangebracht (afbeelding 5). Warm vervolgens met de vlam goed door om daarna af te koelen in lauw water. De afdruklepel kan gepositioneerd worden op de kaak. Het is belangrijk om muscle-trimming te doen voor een goede randafvorming. Zelf breng ik Isofunctional in één fase aan, maar mocht je hiermee niet behendig genoeg zijn, dan kan het ook in drie of vier keer keer. Gebruik voor randafvorming geen Impression Compound. Dit is hier officieel niet voor gemaakt, maar wordt wel vaak gebruikt. Het is een stuk goedkoper, ik heb het zelf ook geprobeerd, maar het heeft een enkeltje vuilnisbak gekregen. Er is een verhoogde kans op drukplekken omdat het weefselverloop niet gelijkmatig in beeld wordt gebracht. Compound is hard en heeft een lager smeltpunt dan Isofunctional. Zeven graden om precies te zijn. Het vloeit voor geen meter en het is minder strak op de lepelrand of a-zone aan te brengen. Het is ‘pröttl’ en ik was nog nooit zo ijverig met drukplekken als in mijn Compoundperiode. Is de randafvorming netjes gedaan middels Isofunctional, dan kan de lepel worden voorzien van adhesive.
Afb. 5 Individuele randopbouw middels Isofunctional.
Afdruk klaar? wees kritisch
Edentate bovenkaken dienen afgedrukt te worden met een lightbody materiaal, de onderkaak met mediumbody materiaal. Voor de beste mengverhouding is het verstandig om te werken met een mengpistool en een cartridge. Twee componenten handmatig mengen op een blaadje, geeft telkens een andere mengverhouding en komt de zuiverheid van de impressie niet ten goede. Vul de lepel en leg iets afdrukmateriaal over de afgevormde lepelranden. Druk af op dezelfde manier zoals beschreven voor de eerste afdrukken met alginaat. Is de afdruk klaar, wees dan kritisch op wat gemaakt is en probeer bij twijfel nogmaals (afbeelding 6, 7).
Afb. 6 De basis: een alginaatmixer, Isofunctional en een betrouwbaar afdrukmateriaal voor de definitieve afdrukken.
Afb. 7 Individuele afdrukken.
Partiële prothese of frame afdrukken
Van vroeger uit is de gedachte dat de definitieve afdruk genomen dient te worden met een individuele lepel. Na ruim twintig jaar ervaring kan ik zeggen dat de mooiste en beste afdrukken niet gemaakt worden met behulp van een individuele lepel, maar gewoon met een geperforeerde inox afdruklepel mét border-lock gevuld met alginaat (afbeelding 8). Houden zowel ‘de afdrukker’ als de tandtechnicus zich aan alle voorschriften bij gebruik van goed alginaat en vervolgens gips, dan is de pasvormgarantie nagenoeg honderd procent. Goede alginaten zijn overigens een aantal dagen houdbaar en vervormen niet. Mocht het lab elders in het land zitten en werk je met een nachtkoerier, dan is dit dus geen enkel probleem.
Afb. 8 Alginaat gemaakt met een geperforeerde inox Border-Lock.
Nu rijst inmiddels de vraag waarom een afdruk het beste genomen kan worden met een confectielepel. Individuele lepels van zowel licht uithardende kunsthars als geprinte varianten hebben beduidend minder retentie, ondanks perforeren. Daarbij zijn ze ook iets strakker om de dentitie gemodelleerd, waardoor de kans op scheurtjes in het afdrukmateriaal groter wordt door verminderde alginaatmassa. De praktijk leert dat alginaat vaak loslaat van de lepelranden ondanks behandeling met adhesief (afbeelding 9). Wat vaak niet zichtbaar is, is dat in het ‘hart’ van de lepel het alginaat kan loslaten van de oppervlakte. Veelal past bijvoorbeeld een frame om onverklaarbare redenen niet in de mond en zit het wel goed op het model. Oorzaak: bij kritisch kijken naar afdrukken die zijn gemaakt met een individuele lepel, laat het afdrukmateriaal vaak los van de kunststof.
Afb. 9 Plastic afdruklepel waarbij retentie van afdrukmateriaal zeer matig is.
Afb. 10 Plastic afdruklepel waarbij retentie van afdrukmateriaal zeer matig is.
Afb. 11 Afdruk voor rebasen inclusief individuele randopbouw.
Volledig op de hoogte
Scan de QR-code en beluister het volledige gesprek dat hoofdredacteur Sander Loos met Martijn Kalsbeek had.
Martijn Kalsbeek runt een tandtechnisch laboratorium in Albergen. Werken met zijn handen en communiceren met tandartsen en patiënten waren voor Martijn de belangrijkste redenen om tandtechnicus te worden. Hij kijkt reikhalzend uit naar wat AI zijn vak gaat brengen.