Zo’n 80% van de tandartsen en mondhygiënisten volgde het advies om een chirurgisch mondneusmasker van het type II/R of type II in combinatie met een gezichtsscherm (face shield) te gebruiken bij de patiëntbehandeling. Dit concluderen Ilona Persoon, Catherine Volgenant en coauteurs in hun artikel in het Nederlands Tijdschrift Voor Tandheelkunde (NTVT) van april.
Tijdens de eerste corona-lockdown in Nederland adviseerde de Nederlandse mondzorgalliantie* mondzorgpraktijken te sluiten en alleen spoedbehandelingen uit te voeren. Op 22 april 2020 werd de reguliere mondzorg weer hervat onder strikte navolging van de richtlijn Infectiepreventie in mondzorgpraktijken uit 2016 en de aanvullende Leidraad Mondzorg Corona. Persoon en Volgenant hielden een steekproef onder tandartsen en mondhygiënisten om de impact van de lockdown op de praktijkvoering van de Nederlandse mondzorgpraktijken in kaart te brengen. Dit onderzoek maakt deel uit van een wereldwijd onderzoek door de WHO.
Het betrof een steekproefonderzoek waarin de 433 respondenten vragen beantwoorden over de periode maart tot juli 2020. De belangrijkste bevindingen waren:
- De prevalentie van het coronavirus onder de respondenten was 1,6% in de periode maart tot en met juni 2020 (er werd weinig getest).
- Slechts 0,7% van de respondenten voerde in maart 2020 evenveel behandelingen uit als in maart 2019; in juni was dit percentage weer opgelopen naar 68,5%.
- Een groot deel van de respondenten is meer beschermingsmiddelen met een hogere beschermingsgraad gaan gebruiken in vergelijking met de periode vóór de coronapandemie.
- De adviezen uit de Leidraad Mondzorg Corona met betrekking tot planning van afspraken, ontvangst in de praktijk en patiëntcontact werden door respectievelijk 65%, 83% en 87% van de respondenten opgevolgd.
- Van de respondenten schatte 38,1% in dat er tijdens een behandeling geen verhoogd besmettingsrisico met SARS-CoV-2 is voor zowel zorgverlener als patiënt. Zo’n 22,8% beschouwde dat risico wel als aanwezig. Daarnaast zag 38,6% dat risico alleen voor mondzorgverleners en 0,5% dat risico alleen voor patiënten.
Lees het gehele artikel Impact van het coronavirus op de praktijkvoering van de Nederlandse mondzorg >>
* KNMT*, ANT*, NVM-mondhygiënisten en ONT; *gefuseerd per 1-1-21 tot KNMT
Bron: Persbericht NTVT | Persoon IF, Volgenant CMC, Veen MH van der, Opdam NJM, Manton DJ, Bruers JJM. Impact van het coronavirus op de praktijkvoering van de Nederlandse mondzorg; Ned Tijdschr Tandheelkd 2021; 128: 211-20; doi: https://doi.org/10.5177/ntvt.2021.04.20117
Beeld: © okfoto / stock.adobe.com