Grotere polymerisatielamp met snelle uithardingstijd
‘De draadloze lamp Valo Grand (afbeelding 1) komt in een chique verpakking met vier oplaadbare CR123a-batterijen en een oplader. De lamp mist een lichtgeleider, maar heeft in plaats daarvan een lens met een hoek van 90 graden. De lens heeft tevens een oppervlakte van 12 mm (ter grootte van een molaar!), wat een significante vergroting is ten opzichte van de Valo (afbeelding 2).
Bij aanvang leer ik dat de lamp drie belichtingsstanden heeft (afbeelding 3). In de standaardstand kan een element 10-20 seconden worden belicht met een intensiteit van 1000 mW/cm2. Als ik de homeknop ingedrukt houd, verspringt de lamp naar de high-powermodus met een belichtingstijd van 4 seconden en een intensiteit van 1600 mW/cm2. Als ik de homeknop dubbel zo lang ingedrukt houd, verspringt de lamp naar de extra-powermodus met een korte belichtingstijd van 3 seconden en een intensiteit van 3200mW/cm2.
Bij dergelijke korte belichtingstijden telt uiteraard elke seconde, daarom is het essentieel dat de lamp eerst juist op het element wordt geplaatst voordat het uithardingsproces begint. De lamp heeft daarom een aanknop aan zowel de buik- als rugzijde, zodat de lamp goed op positie blijft tijdens aanzetten. Ik test de lamp uit op een restauratie van de 46. Ik merk dat de lamp prettig in de hand ligt. Door de hoek van de lens bereik ik het element goed. Tijdens belichting zie ik duidelijk dat het volledige element oplicht (afbeelding 4). Ik besluit om de extra-powermodus uit te proberen. Nadat ik de homeknop dubbel zo lang heb ingedrukt, knipperen drie lampjes. Ik breng een laag composiet aan, richt de lamp precies op het element en zet haar aan. Na drie piepjes springt de lamp uit. Uiteraard wil ik direct weten of de composiet goed is uitgehard: deze voelt hard aan. Na belichting van de laatste laag composiet, belicht ik de restauratie nog eenmaal zodat deze goed is gepolymeriseerd.
Ik beoordeel de Valo Grand als een polymerisatielamp die handzaam is, makkelijk in de mond van de patiënt gebracht kan worden door de hoek van 90 graden en het ontbreken van een lichtgeleider. Door de grootte van de lens is het lastig om niet het volledige element te belichten. De behandelaar kan door de verschillende standen naar wens belichten met de diverse intensiteiten.’ (Irfan Abas)