Een directe aanleiding voor de plannen voor een nieuwe opleiding tandheelkunde is volgens het Erasmus MC het tekort aan tandartsen in Zuidwest-Nederland. Een woordvoerder meldt dat een tandarts in Amsterdam gemiddeld 1200 patiënten heeft en in Zeeland zo’n 2500.
Momenteel nemen de opleidingen in Amsterdam, Nijmegen en Groningen per jaar ruim driehonderd studenten aan. Maar volgens het Erasmus MC zouden dat er honderd meer moeten zijn om aan de huidige vraag te voldoen. Uitbreiding van het aantal plaatsen bij de huidige opleidingen biedt volgens het Erasmus MC geen soelaas. Dit omdat uit cijfers van de KNMT zou blijken dat veel tandartsen na hun opleiding in de eigen regio praktijk gaan houden. Het tekort aan tandartsen in Zuidwest-Nederland neemt in dat geval niet af.
Overleg ministeries
In januari vond overleg plaats over een mogelijke nieuwe opleiding tandheelkunde met de betrokken ministeries van OCW en VWS en de drie bestaande tandartsopleidingen. Een werkgroep onderzoekt de kwestie. Het is de bedoeling dat deze werkgroep zijn conclusies voor de zomer presenteert.
De Rotterdamse hoogleraar mondziekten Eppo Wolvius is initiatiefnemer van de lobby voor de nieuwe opleiding. Volgens hem is de kwestie niet alleen regionaal maar ook lokaal. Dit omdat in Rotterdam zo’n 30 tot 40 procent van de kinderen niet naar de tandarts gaat.
CDA wil uitbreiding
In politiek Den Haag is eveneens belangstelling voor de kwestie. Tweede Kamerlid Joba van den Berg (CDA) pleit voor het uitbreiden van het aantal opleidingsplaatsen en een aantrekkelijker vestigingsbeleid om het tandartsentekort in Zuidwest-Nederland terug te dringen. Een nieuwe opleiding in Rotterdam is daarvoor volgens haar niet per se nodig.