Regelmatig laait de discussie op over het weer opnemen van de mondzorg in het basispakket. Tot nu toe is dat steeds vanwege de kosten afgewezen. Dokters van de Wereld helpt onder andere mensen die geen geld hebben om de tandarts te betalen.
Drie miljard euro
Volgens de organisatie kost het niet vergoeden van mondzorg de samenleving uiteindelijk nog meer geld. ‘Mensen krijgen trombose, of nieren gaan kapot door grote hoeveelheden pijnstillers. Ook worden ze soms ontslagen omdat ze niet meer toonbaar zijn, of zitten ze in de schuldhulpverlening of krijgen ze een uitkering,’ zegt een woordvoerder. Uit onderzoek van het Radboud UMC blijkt dat tandziekten de maatschappij jaarlijks zo’n drie miljard euro kosten.
Hoeveel Nederlanders tandarts of mondhygiënist door geldgebrek mijden, is niet precies bekend. Volgens Dokters van de Wereld gaat het om anderhalf miljoen. Minister Tamara van Ark van Medische Zorg betwijfelt dat. In een brief aan de Kamer schrijft ze dat er geen eenduidig beeld is.
Mensen mijden mondzorg
Didi Wittekoek-Landman werkt bij Dokters van de Wereld. Ze kwam 21 jaar geleden vanuit Zuid-Afrika naar Nederland. In Zuid-Afrika deed ze veel noodbehandelingen en liefdadigheidswerk, wat ze voortzette in Nederland. Want volgens haar is de nood hier ook hoog. Ze behandelt maandelijks mensen die geen geld hebben voor de tandarts. Ook werkt ze wekelijks in het Erasmus MC voor dak- en thuislozen. ‘Mensen die weinig geld hebben, mijden mondzorg. Het bizarre is dat ze bij een oorontsteking meteen gratis worden geholpen en bij een verrotte kies niet. Daarom laten mensen met weinig geld liever een kies trekken voor 42 euro, dan dat ze een wortelkanaalbehandeling van 400 tot 500 euro laten uitvoeren.’
Petitie
Als het aan haar ligt, moet in ieder geval de noodzorg terug in het basispakket. ‘Ik snap dat tandartszorg duur is, maar crisisgevallen niet helpen, is duurder. Denk aan de ziekenhuiskosten die mensen wellicht nodig hebben als ze er te lang mee lopen.’ Dokters van de Wereld heeft de regeringspartijen opgeroepen het onderwerp mee te nemen in de formatiebesprekingen. De petitie is inmiddels door meer dan 74.000 mensen ondertekend. Als de 75.000 is gehaald, wordt het verzoek aangeboden aan de volgende minister van Volksgezondheid.
Reactie KNMT: maatwerk
In een reactie zegt de KNMT zich ook zorgen te maken dat mensen de tandarts mijden vanwege de kosten. ‘Tandartsen zien vaak de schrijnende gevolgen. Wij vinden dat er maatwerk nodig is om voor deze groep de drempel te verlagen om regelmatig naar de tandarts te gaan. Noodhulp in de basisverzekering zou een gedeeltelijke oplossing kunnen zijn.’ Maatwerk betekent volgens de KNMT ook het verbeteren van bestaande voorzieningen. ‘Denk aan betere voorlichting over het feit dat mondzorg tot 18 jaar wél verzekerd is. Als zorgverzekeraars ouders van kinderen aanschrijven die niet naar de tandarts gaan, gaat de helft alsnog.’ Ook zouden lokale overheden meer kunnen doen door te zorgen dat er een beroep kan worden gedaan op aanvullende verzekeringen of bijzondere bijstand.
Bron: RTL
Beeld: © Aleksandar Mijatovic / Fotolia