De Zweed Ulf Nanmark toonde de mooiste innovatie van het congres. Om de botpartikels te beschermen plaatsen we momenteel een wel of niet resorbeerbaar membraan, waarbij de laatste de beste botreconstructie geeft omdat deze rigide is. Tegenover dit voordeel staat het nadeel van de mindere integratie met de aanliggende zachte weefsels. Nanmark bevindt zich thans in de klinische testfase van zijn onderzoek naar de toepassing van geprinte rigide membranen van zirkoonoxide met een dikte van 0,8 mm. Deze membranen combineren (ze zijn inert) de voordelen van bioactieve eigenschappen (goed voor de zachte weefsels) met een goede aanpassing aan het rigide bot. Doordat ze geprint worden kunnen ze met grote precisie gevormd worden, waarbij ze ook van kleine gaatjes worden voorzien, zodat ze vastgeschroefd kunnen worden aan het bot. Dat geeft beloftes voor de toekomst.
Biomedisch wetenschapper Vittoria Perrotti deed verslag van haar opmerkelijke onderzoek. Zij onderzoekt namelijk de resultaten van reconstructies met botmaterialen waaraan grafeen is toegevoegd. Grafeen is een tweedimensionaal materiaal dat bestaat uit koolstofatomen met een honingraatstructuur. Pas in 2004 door Andre Geim en Konstantin Novoselov ontdekt, die daarvoor in 2010 de Nobelprijs voor de Natuurkunde ontvingen. Grafeen is 200 keer sterker dan staal, is een uitstekende thermische en elektrische geleider, is flexibel, dun en transparant. Door een coating van grafeenoxide (GO) aan de materialen toe te voegen werd een betere en hogere botdichtheid van het te reconstrueren bot verkregen. In sommige cases kwamen deeltjes van het grafeen los, maar deze wekten geen ontstekingsreactie op. Meer beloftes voor de toekomst dus.
De rest van het programma van dit eerste congres van de door OsteoBol biomaterialen gesponsorde BBB Academy werd verzorgd door (top)clinici, denkt u hierbij aan Rossi, Barone, Palacci, Testori, Felice (allen Italianen), maar ook aan Duitse precisiechirurgen als Bäumer, Fickl, Kaiser en Wachtel. Wat lieten ze dan zien? Tips, trucs en indicatiegebieden voor biomaterialen, zoals het gebruik van resorbeerbare membranen, corticale barrièremembranen, derma matrices, botblokken en zo veel meer. Een waardevol congres met een intrigerende blik in de nabije toekomst over ‘bot, biomaterialen en meer’. (Irfan Abas)