Het Aquasil Ultra+ Smart Wetting-afdrukmateriaal is een bestaand product dat volgens de producent verbeterd is op het gebied van hydrofiliteit, sterkte en uithardtijd.
Concreet houdt dit in dat het meer vloeit, niet makkelijk scheurt bij het uitnemen en dat de uithardtijd in de snelle uithardversie gereduceerd is tot 2,5 minuut. Voor het lepelmateriaal kan gekozen worden voor een putty (erg stug), de Aquasil Ultra Heavy (stug) of Medium (minder stug). Deze putty’s kunnen zowel uit een handcartridge komen als uit 360 ml cartridges die geplaatst kunnen worden in een mechanisch mixapparaat.
Voor de spuitafdruk kan gekozen worden voor een lage of extra lage viscositeit, genaamd LV of XLV, in cartridges van 50 ml in een fast set (2,5 minuut uithardingstijd) of een regular set (5 minuten uithardingstijd). Voor onze test gebruik ik de digit Power Dispenser XLV in de snelle uithardingstijd van 2,5 minuut. Voor het lepelmateriaal kies ik voor de Aquasil Ultra Medium Fast set. (Let op: de fabrikant geeft aan dat de afdrukmaterialen van de twee verschillende uithardingstijden niet door elkaar gebruikt mogen worden.)
Voor de stompafdruk gebruik ik de digit Power Dispenser, die bestaat uit het apparaat, de cartridge, de disposable mixer en cartridgehouder (afbeelding 1). De laatste drie worden vervolgens in elkaar geschoven (afbeelding 2) waarna het apparaat één geheel is (afbeelding 3). Als het apparaat aangezet wordt weet het apparaat de uithardingstijd van het materiaal middels een ingebouwde timer. Er zijn twee vloeistanden op het apparaat.
Ik heb voor deze ervaringstest een element 45 endodontisch behandeld en voorzien van een composietopbouw en na omslijping voor een kroon is deze gereed voor afdruk (afbeelding 4). Ik gebruik de dubbele-retractiedraadmethode, waarbij de bovenste retractiedraad vlak voor afdrukken uit de sulcus wordt getrokken. Met het apparaat omspuit ik de 45 met het vloeibare afdrukmateriaal (afbeelding 5) in de langzame stand, die voor mijn gevoel nog erg snel gaat. Tegelijkertijd vult mijn assistente de afdruklepel met de mediumbody (afbeelding 6) en plaats ik de lepel in de mond. Voordat de assistente mij de lepel aanreikt, drukt zij ook de timer van de stoel in die op 2,5 minuut ingesteld staat. Het valt op dat we 30 seconden achterlopen op de timer van het apparaat, maar deze leest enkel de afdruktijd van de cartridge en niet die van de lepel. Ik wacht dus 30 seconden langer en neem dan de afdruk uit de mond (afbeelding 7). De detailopname (afdeling 8) laat zien dat de afdruk diepde sulcus in is gevloeid en dat deze bij het uitnemen fraai intact is gebleven. De cartridge van 50 ml kan echter éénmalig gebruikt worden en moet na elke omspuiting weggegooid worden. De vloeibaarheid van het afdrukmateriaal is fijn en werkt goed in combinatie met de geteste mediumbody, die niet te stug is. Stugge materialen drukken soms het vloeibare afdrukmateriaal volledig weg. Een nadeel is dat voor deze werkwijze een apparaat gebruikt wordt dat uit nogal wat te combineren onderdelen bestaat. Elk van die nodige onderdelen moet dus op voorraad zijn. Tot slot zou ik de beschikbaarheid van 25 ml cartridges om economische en milieutechnische redenen aanbevelenswaard vinden.
(Irfan Abas)