Dat meldt ACTA via LinkedIn. Ghizlane Aarab combineert het hoogleraarschap met haar werkzaamheden als tandarts-algemeen practicus. Vanwege de coronamaatregelen is nog niet bekend wanneer haar oratie zal plaatsvinden.
Aarab doet als universitair hoofddocent aan ACTA al langer onderzoek naar slaapstoornissen en tandheelkunde. ‘We worden gaandeweg meer gezien als partners voor universiteiten en onderzoekscentra,’ vertelde ze in Dental Tribune.
Obstructief slaapapneu
Dit is vooral te danken aan obstructief slaapapneu. ‘Dat kan behalve tot problemen in de mond ook leiden tot cardiovasculaire aandoeningen en door het verstoorde slaapritme zelfs tot auto-ongelukken. De industrie springt daarop in en steekt veel geld in de ontwikkeling van hulpmiddelen die het probleem moeten ondervangen. Dat helpt om het vakgebied aandacht te geven.’
De behandeling van obstructief slaapapneu vond in eerste instantie vooral plaats met Continuous Positive Airway Pressure (CPAP). ‘Pas toen patiënten aangaven dat ze dat een onprettige behandelwijze vonden, keek men naar alternatieven,’ aldus Aarab. Dat leidde tot de ontwikkeling van het Mandibulair Repositie Apparaat (MRA).
Rol mondhygiënisten
Mondhygiënisten spelen een belangrijke rol in het tijdig herkennen van bruxisme, reflux en obstructief slaapapneu. Het is daarom belangrijk dat deze beroepsgroep kennis heeft van slaapgeneeskunde, aldus Aarab. ‘De patiënt kan beginnen over MRA of CPAP. Dan moet de mondhygiënist wel weten waarover hij het heeft.’
Die kennis is ook belangrijk, omdat deze medische behandelmogelijkheden bijwerkingen kennen. Zo verandert MRA de gebitsstand en kan het bijvoorbeeld leiden tot een grotere speekselproductie.