Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Richtlijn Antibioticumgebruik mondzorg open voor commentaar

Bert Bukman
De conceptrichtlijn Antibioticumgebruik in de mondzorg van richtlijnontwikkelaar KIMO is opengesteld voor commentaar. Dit kan tot en met vrijdag 18 februari.
Antibioticumgebruik in de mondzorg
© Yuliya Gusyeva / stock.adobe.com

De nieuwe klinische praktijkrichtlijn Antibioticumgebruik in de mondzorg geeft aanbevelingen wanneer antibiotica wel of niet geïndiceerd is. Dit helpt tandartsen, tandartsspecialisten en mondhygiënisten een weloverwogen keus te maken en onnodig gebruik van antibiotica te voorkomen. Dat meldt de KNMT.

De richtlijn is van belang omdat er in de extramurale mondzorg veel antibiotica wordt voorgeschreven. Per jaar worden er in de zorg ongeveer 1 miljoen recepten voorgeschreven. Ongeveer 40 procent daarvan betreft antibiotica (met name amoxicilline en in mindere mate macroliden zoals azitromycine). Tandartsen en MKA-chirurgen schreven in 2019 365.000 keer een penicilline (vooral amoxicilline) voor; ongeveer 250.000 van deze recepten werden door tandartsen voorgeschreven.

Modules Profylaxe en Behandeling

De richtlijn bestaat naast de algemene principes van rationeel antibioticumgebruik, ook uit de modules Profylaxe en Behandeling. Je vindt in de richtlijn antwoord op de volgende vragen:

  • Bij welke ingrepen in de algemene mondzorg is antibioticaprofylaxe geïndiceerd ter voorkoming van infecties?
  • Is antibioticaprofylaxe geïndiceerd ter preventie van medicatiegerelateerde osteonecrose in de kaak? Het gaat hier om patiënten die antiresorptieve of anti-angogenese medicatie gebruiken en die een (invasieve) ingreep moeten ondergaan.
  • Bij welke patiënten is therapeutisch antibioticumgebruik geïndiceerd in de algemene mondzorg?

Vaststelling richtlijn Antibioticumgebruik mondzorg

De KNMT verzamelt als lid van KIMO de commentaren op de richtlijn Antibioticumgebruik in de mondzorg. De richtlijn en het commentaarformulier zijn hier te vinden. Vervolgens neemt de ALV van het KIMO een besluit over de definitieve richtlijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.