Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

TP BOEKKEUZE | Direct-indirecte-veneertechniek

Dit is absoluut geen standaardboek over composietveneers. In deze uitgave wordt namelijk de ‘direct-indirect’-techniek volledig uit de doeken gedaan.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-021-0042-4/MediaObjects/12496_2021_42_Fig6_HTML.jpg

Titel Composite veneers: the direct-indirect technique
Auteur Newton, Fahl Jr, Ritter, André V.
Omvang
296 pagina’s
ISBN 9780867159592
Prijs $ 231,50
Uitgever Quintessence Publishing USA
Je zou deze kunnen zien als een snelle versie van indirecte methodes. In plaats van een afdruk en een model wordt de preparatie in de mond gebruikt voor de vormgeving van de restauraties. Deze composietrestauraties worden vervolgens buiten de mond afgewerkt en vervolgens gecementeerd met composiet.
De direct-indirecttechniek heeft volgens de auteurs talloze voordelen. Zo is het ergonomisch meer verantwoord, hoeft de patiënt minder lang z’n mond open te houden, is er veel minder krimpspanning en een betere graad van polymerisatie, kun je een veel betere cervicale aansluiting krijgen (denk bijvoorbeeld aan een klasse V-restauratie) en zou het ook minder tijd kosten.
Het boek geeft ook een mooi inzicht in verschillende layeringtechnieken en eigenschappen van composieten. Zo kan aan de hand van deze laatste (denk aan verwerkbaarheid, sterkte, slijtage en kleur) een keuze gemaakt worden voor een type composiet.
Vervolgens worden de prachtigste casussen van de meest uiteenlopende klinische situaties gepresenteerd. Van sterk verkleurde elementen tot kegeltandjes en van trauma’s tot scheefstand. Je ziet het bij iedere foto: hier is een échte composietgrootmeester aan het werk. Naast de ‘direct-indirect’-techniek wordt ook de ‘indirect’-techniek beschreven aan de hand van flexibele siliconenmodellen voor de meer uitgebreide casussen. Als afsluiting worden de mogelijkheden gepresenteerd bij klasse V-restauraties: voor mij een absolute game changer!
Inmiddels heb ik al best wat casussen gedaan met de beschreven techniek en ik moet vaststellen dat het absoluut een handige en veelzijdige techniek is. Daarbij is het wel belangrijk te weten dat de leercurve in het begin enorm is. De eerste stappen zijn groot en lastig: mijn eerste casus kostte me ruim 2 keer zoveel tijd als normaal en was tijdtechnisch zeker niet efficiënt.
Waar ben ik het meeste van onder de indruk? De cervicale aansluiting van diepe direct-indirect-vervaardigde klasse V-restauraties. Dit boek heeft mij een nieuwe kijk op de adhesieve tandheelkunde gegeven en ik maak daar sindsdien iedere dag dankbaar gebruik van.

Het zou wat mij betreft misschien wel verplichte kost moeten zijn voor iedere restauratiefgeoriënteerde collega …

Door: Erik-Jan Muts

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 4, 2021.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.