Uit de studie van Bakker blijkt dat de onderzochte ouderen met een eigen gebit doorgaans een betere gezondheid hebben dan ouderen zonder eigen gebit. Zij gebruiken minder medicijnen, hebben minder ziektes, worden minder vaak opgenomen in een verpleeghuis en hebben ze minder vaak medische zorg nodig. Ook zijn hun zorgkosten lager, zowel de tandheelkundige als de algemene zorgkosten.
Studie van acht jaar
Bakker werkte voor haar onderzoek met de gegevens van een groot aantal ouderen in Nederland. De groep ouderen was verdeeld in drie groepen: 143.199 ouderen met een eigen gebit, 24.923 ouderen met een kunstgebit en 6.503 ouderen met een klikgebit. Deze groepen zijn acht jaar lang gevolgd. Jaarlijks werd bij hen gemeten hoe vaak zij een bezoek aan zorgverleners brachten, hoeveel medicatie zij kregen voorgeschreven, hoeveel medicijnen zij in totaal gebruikten, of ze chronische ziekten hadden en wat hun zorgkosten waren.
Gezondheid ouderen met klikgebit gaat achteruit
Ouderen met een klikgebit hebben op het moment dat ze de implantaten krijgen vaak een relatief goede gezondheid, te vergelijken met de algemene gezondheid van ouderen met een eigen gebit. Alleen treden in de loop van de tijd veranderingen op in hun gezondheid. Na een paar jaar is hun gezondheid achteruit gegaan en is de gezondheid meer vergelijkbaar met die van ouderen met een kunstgebit van dezelfde leeftijd.
Tandartsbezoek onder alle 75-plussers afgenomen
Verder komt uit het onderzoek naar voren dat over een periode van 8 jaar het tandartsbezoek onder alle ouderen was afgenomen. Na 8 jaar ging 67% van de ouderen met eigen gebit nog naar de tandarts, voor ouderen met kunstgebit was dat 10% en ouderen met klikgebit 25%.
Bakker promoveerde woensdag 9 juni 2021 aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Mieke Bakker (Coevorden, 1991) behaalde haar bachelor-diploma Biomedische Wetenschappen aan de Universiteit van Utrecht. Daarna stapte ze over naar de opleiding Tandheelkunde aan de Rijksuniversiteit in Groningen, waar ze het verkorte opleidingsprogramma voor zij-instromers heeft gevolgd en in 2016 afstudeerde. Zij deed haar onderzoek bij het Kolff Instituut van het UMCG, bij het onderzoeksprogramma: MOHOF: Maintaining Oral Health and Oral Function onder leiding van prof. dr. A. Visser, prof. dr. A. Vissink en prof. dr. G.M. Raghoebar. De titel van haar proefschrift is: Impact of oral status on general health of elderly.
Meer informatie over het onderzoek: General health status of Dutch elderly receiving implant-retained overdentures: A 9-year big data cross-sectional study >>
Naar het promotie-onderzoek General health status of Dutch elderly receiving implant-retained overdentures: A 9-year big data cross-sectional study >>
Bron: Universitair Medisch Centrum Groningen
Beeld: © gilaxia / Getty Images / iStock
Lees ook