Een verwezen patiënt heeft pijn tijdens het kauwen en is ontevreden met de esthetiek van haar gebit. Met de juiste diagnostiek (zie TP 2-2021) is een behandelplan opgesteld. Dit artikel geeft nauwkeurig weer welke stappen zijn gevolgd om het behandelplan volledig uit te voeren, met een lachende, pijnvrije patiënt als resultaat.
Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 3, 2021.
Reactie NVGPT op de artikelen van collega Van Susante in TP:
Als kauwen (en soms ook lachen) pijn doet (TP 2021-2) en Als kauwen en lachen weer mogelijk is (TP 2021-3)
Geachte redactie van TP,
In bovenstaande artikelen neemt collega Willemijn van Susante de lezer mee in de diagnostiek en behandeling van een 35-jarige patiënte die problemen ervaart met haar gebit.
Deze problemen zijn blijkens het artikel te verdelen in functieproblemen en deels esthetische problemen. De auteur beschrijft haar diagnostische proces in het eerste artikel en de behandeling in het tweede artikel. Ze laat ons een mooi stukje tandheelkunde zien van hoge kwaliteit en het resultaat is op beide probleemgebieden zeer bevredigend.
In de gedrukte uitgave van het tijdschrift heeft de redactie de artikelen geplaatst onder het kopje Gnathologie. Dat is niet juist. Het onderzoek en de behandeling van orofaciale pijn en/of dysfunctie (OPD) worden sinds 1 januari 2020 beschreven in het G-hoofdstuk paragraaf 1 van het bekende tarievenboekje. Dit betreft onderzoeken over meerdere assen (as 1: functie, as 2: psychosociale context, as 3: prognose) en over het algemeen wordt er behandelend met reversibele behandelmethoden en in een multidisciplinair verband, dat de tandheelkundige setting overstijgt. Occlusie en articulatie spelen een marginale rol in de ethiologie van OPD.
In de onderhavige artikelen is daar geen sprake van: het is een restauratieve casus die vanaf aanvang vanuit een zuiver tandheelkundig construct is benaderd en behandeld.
Door deze casus onder de noemer Gnathologie te publiceren schept de redactie verwarring bij haar lezers.
Hoofdstuk G paragraaf 2 van het tarievenboekje valt niet onder de noemer OPD maar hoort bij restauratieve tandheelkunde. De NVGPT had dat graag anders gezien bij de invoering van het vernieuwde hoofdstuk maar dat stuitte op praktische bezwaren bij zorgverzekeraars.
In de online-uitgave van het tijdschrift TP staan de artikelen wel correct onder de noemer Restauratieve tandheelkunde.
Met vriendelijke groet,
Mede namens het bestuur van de NVGPT
Michiel van Everdingen
Lid NVGPT en sectie TG van de NVGPT