Opname in het basispakket hoeft niet tot premieverhoging te leiden, maar zelfs als dat gebeurt wil 58% terug naar de situatie van voor begin jaren negentig. Sindsdien moeten volwassenen zich extra verzekeren voor mondzorg, of de tandarts en mondhygiënist uit eigen zak betalen. Bijna anderhalf miljoen mensen in Nederland hebben daar nu al het geld niet voor. Door de coronacrisis loopt dat aantal verder op.
“Mensen kloppen bij ons aan met rotte kiezen, gebroken tanden, ontstekingen in de mond of erger”, zegt Jasper Kuipers, directeur van Dokters van de Wereld. “Want als je tandziekten niet behandelt, worden de problemen alleen maar groter. Mensen krijgen moeite met eten, kunnen niet slapen door de pijn en trekken zich terug uit schaamte over hun slechte gebit. Op iets langere termijn kunnen verwaarloosde gebitsproblemen zelfs tot hart- en vaatziekten leiden. Dat kan weer leiden tot ziekteverzuim of werkeloosheid. Daarmee zijn tandziekten niet alleen een probleem voor iemands gezondheid, maar voor de hele maatschappij. Alleen al het productiviteitsverlies door tandziekten in Nederland wordt geschat op 3 miljard euro per jaar , terwijl opname van mondzorg in het basispakket volgens het CPB 1,2 tot 1,9 miljard euro kost. Mondzorg opnemen in het basispakket is dus voor iedereen voordeliger.”
Start landelijke mondzorgkaravaan
Tot het zover is, probeert Dokters van de Wereld zoveel mogelijk mensen te helpen in haar mobiele tandartspraktijk. Vanaf 23 februari worden elke maand in een andere provincie gratis noodbehandelingen en poetsvoorlichting gegeven aan mensen met gebitsproblemen die de tandarts écht niet kunnen betalen. Dokters van de Wereld doet dit in samenwerking met Prodent, tandartsen en lokale partnerorganisaties zoals schuldhulpverlening, daklozenopvang en voedselbanken. De aftrap vindt plaats in Amersfoort. “Onze cliënten worden gedwongen om keuzes te maken”, zegt Dick van Maanen, directeur van stadsring51 en bestuurslid van de NVVK, de branchevereniging voor schuldhulpverlening. “Zij moeten leven van een klein bedrag per maand. De aanvullende verzekering is vrijwillig en wordt vaak opgezegd om kosten te besparen. Andere cliënten worden uit de aanvullende verzekering gezet omdat ze er schulden hebben. Een bezoek aan de tandarts zit er dan niet meer in.”
Politieke actie
Voor mensen met schulden is onlangs een belangrijke eerste stap gezet. Kuipers: “De Tweede Kamer heeft unaniem ingestemd met ons voorstel om mensen die in de schuldhulpverlening zitten niet meer uit de aanvullende verzekering te gooien. Daar zijn we heel blij mee, maar het is niet genoeg. Mondzorg moet weer in het basispakket komen. Daarom blijven we politieke druk uitoefenen en zijn we een petitie gestart. We hebben al enkele tienduizenden handtekeningen verzameld en we hopen op zeker tienduizenden meer: dat helpt om druk op de Tweede Kamer te kunnen blijven zetten.” Ook van Maanen sluit zich aan bij het pleidooi om mondzorg weer op te nemen in het basispakket, ook in het belang van minima. “In een welvarend land als Nederland zou mondzorg geen luxe mogen zijn.”
Uitbreiding tandartsnetwerken
In verschillende plaatsen in Nederland zijn er gelukkig al tandartsen die onverzekerde mensen belangeloos behandelen. Dokters van de Wereld zet zich in om deze tandartsnetwerken, zogeheten friendly networks, uit te breiden totdat er een structurele oplossing is bereikt en iedereen, ongeacht financiële situatie, status en achtergrond, toegang heeft tot mondzorg. Kuipers: “We blijven strijden voor structurele verandering voor iedereen, en ondertussen helpen we zoveel mogelijk mensen. Mondzorg opnemen in het basispakket is haalbaar, rechtvaardig en wordt breed gesteund. Logisch, want mondzorg is geen luxe, maar een basisrecht.”
Bron: Dokters van de Wereld
Beeld: © Viacheslav Iakobchuk / stock.adobe.com
Ik ben het met de stelling eens: mondzorg moet terug in basispakket. Ik merk ook in mijn omgeving dat mensen die minder te besteden hebben de tandarts mijden, ook al hebben ze een behandeling nodig bij de tandarts. Het is daarom goed dit weer op weer op te nemen in basispakket zodat iedereen – ook mensen met kleine beurs – gebruik kunnen maken van tandheelkundige zorg. Ik merk niet alleen bij tandarts vermijdend gedrag (i.v.m. geld) maar ook m.b.t. fysiotherapie en medicatie. Dus wordt het tijd om een aanpassing van de basisverzekering te heroverwegen.