Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Met deze tips draag je mondkapjes mogelijk (iets) comfortabeler

Mondmaskers dragen is voor de meeste tandartsen inmiddels gewoon, maar niet altijd even prettig. De tips van verpleegkundigen in dit artikel kunnen wellicht helpen tegen pijnlijke oren, keelpijn, hoofdpijn, beslagen brillenglazen en benauwdheid.

Deze tips voor het dragen van mondkapjes komen uit een oproep aan Nursing-lezers, Instagram, de Facebookgroep Verpleegkundigen en verzorgenden en diverse andere media. Let op: in geen van de gevallen is bekend of de effectiviteit van een mondmasker wordt beïnvloed.

Oren ontlasten

  • Door de elastieken van het masker vast te maken met een paperclip en ze achter je hoofd te binden, voorkom je dat de elastiekjes langs je oren schuren.
  • In een paperclip kan je haar wel verstrikt raken, zoals de collega’s van het Tijdschrift voor Verzorgenden (TvV) in beeld brachten. Een ring van een douchegordijn is een mogelijk alternatief, waarmee je het mondmasker makkelijker af kan doen. Of gebruik je eigen knotjes, of een haarband met knopen eraan.
  • Ook aan een zogenoemde earsaver kun je de elastieken van een mondkapje vastbinden. Met een earsaver zou het mondmasker ook beter moeten aansluiten. Earsavers zijn via onlinewinkels te koop.

Tegen keelpijn/hoofdpijn

  • De meeste verpleegkundigen die het lastig vinden om een mondkapje te dragen zeggen dat ze behalve geïrriteerde oren ook keelpijn en hoofdpijn krijgen. Meer water drinken helpt echt, schrijven collega’s. Elvira: ‘Voordat ik mijn masker opzet drink ik 500 ml water. Wanneer ik lunchpauze heb ook weer. Dit voorkomt hoofdpijn door te weinig drinken.’
  • (Veel) meer water drinken buiten de diensten om scheelt voor sommige verpleegkundigen dus al een stuk. Maar mag je tussendoor je mondmasker afzetten om te drinken? Volgens het RIVM mag een mondkapje tussentijds op- en afzetten: ‘Alleen als de buitenkant van het masker geheel niet wordt aangeraakt door handen of oppervlakken.’
  • Kauwgom of een keelsnoepje innemen aan het begin van de dienst helpt volgens sommige verpleegkundigen (even). Anderen krijgen er betraande ogen van.
  • Meerdere collega’s tippen het gebruik van een siliconen kapje dat je kunt dragen onder het mondneusmasker. ‘Geen benauwdheid meer, geen jeuk, geen hoofdpijn,’ aldus verpleegkundige Katinka op Nursings Instagram. Proberen? Google even op ‘siliconen mondkapje’ en je vindt diverse aanbieders.

Tegen beslagen brillenglazen

  • Zorgen dat je mondkapje goed aansluit is een eerste vereiste om te voorkomen dat je adem verdampt op je brilglazen. Daarvoor kun je ook het elastiek strakker aantrekken of kruisen.
  • Brillenwinkels verkopen speciale anti-condensspray voor op je glazen. Vervolgens ga je er met een katoenen doek overheen. Dit zou ook bij het dragen van een mondkapje de kans op beslagen glazen verminderen. Pas op met afwasmiddel, mogelijk wordt daarmee de beschermende laag op je brillenglazen aangetast.

Tegen benauwdheid

Door het mondmasker ga je mogelijk onbewust anders ademhalen. Dat kan benauwdheid en zelfs hyperventilatie veroorzaken, dus probeer toch geconcentreerd en rustig adem te halen, adviseren meerdere verpleegkundigen. Cindy: ‘Let erop dat je ademhaalt vanuit je buik, niet vanuit je borst. Van een hoge ademhaling krijg je het sneller benauwd.’ Verzorgende Julian doet zelfs ademhalingsoefeningen wanneer hij het mondmasker even niet draagt.

Sneller puistjes of een kapotte huid

Sommige lezers zeggen meer last te hebben van acne nu ze een mondmasker dragen. Volgens een Vlaamse dermatoloog krijg je niet méér puistjes als je langdurig een mondkapje draagt, maar kan bestaande acne wel verergeren. Hij adviseert tegen heftige acne een reiniger met salicylzuur, dat de bovenste laag (hoornlaag) van de huid zachter maakt waardoor schilfers makkelijker loslaten.

Na uren een neusmondmasker en/of een ‘skibril’ dragen, hebben de meeste verpleegkundigen daar afdrukken van in de huid. Bij sommigen is de huid zelfs kapot. Wat is hieraan te doen? Wondexpert Ron Legerstee geeft advies. Verpleegkundige Aron: ‘Een beetje vaseline op de drukpunten en het oor doet ook al wonderen. Nergens meer last van!’

Bron: Nursing
Beeld: © okfoto / stock.adobe.com


Lees ook

Strijd in zorg over beste mondkapje | Verschillende adviezen creëren onrust

Zorgmedewerkers willen FFP2-maskers dragen

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.