Bot augmenteren met een 3D-titanium mal | Scherpslijpen tot in de puntjes | Behandeling na verlies van de 11 | Infectietransmissie en aerosolen | De Pellagra-pandemie | Bovenkaakverbreding met snelle sutuurexpansie | TP Kennistoets 2020-7 Restauratieve tandheelkunde
In het ‘nieuwe normaal’ gaan de dingen anders dan in het ‘oude normaal’.
Een restauratie in de esthetische zone is succesvol als deze geïntegreerd is met de buurelementen en de gingivale contour. Te vaak doet een donkere rand bij de outline van kroon of facing daaraan afbreuk. Met de BOPT-techniek kunnen we dit herstellen.
Wanneer ten gevolge van een trauma of natuurlijke resorptie van de kaak onvoldoende bot aanwezig is om een implantaat te plaatsen, zal er eerst bot geaugmenteerd moeten worden. Een mogelijke behandeling is het aanbrengen van bot met behulp van een 3D-geprinte mal van titanium.
Iedereen weet: scherpe scalers en scherpe curettes werken zoveel fijner. Zeker nu we proberen aerosolen zoveel mogelijk te voorkomen door meer met handinstrumenten te werken, vormt dat een goede aanleiding om (vaker) kritisch naar ons handinstrumentarium te kijken.
In het eerste deel van dit drieluik (TP juni) zijn de reconstructieve filosofie, de diagnostiek en risicoanalyse belicht. Vervolgens is in het tweede deel (TP augustus) de referentie-analyse aan bod gekomen. Welke behandelingen zijn nu nog mogelijk en welke daarvan biedt het beste resultaat?
Tijdens een tandheelkundige behandeling komen bij het gebruik van bijvoorbeeld een airrotor of een ultrasoonreiniger, en via spatten, of vanuit het speeksel uit de mond van de patiënt vaak grote en kleine vochtdruppeltjes (aerosolen) vrij. Charifa Zemouri heeft tijdens haar promotieonderzoek het risico van infectietransmissie via aerosolen bestudeerd.
Een 51-jarige vrouw wordt door haar tandarts naar de MKA-chirurg verwezen in verband met een rode, overigens asymptomatische plek midden op de tongrug. Patiënte heeft zelf geen idee hoelang de plek al aanwezig is. Zij is gezond, rookt niet en gebruikt geen medicijnen.
Ruim een eeuw geleden overleden zo’n 150.000 mensen met als symptomen opgezwollen mondvlies en ruwe tongen. De medici braken zich het hoofd wat daarvan de oorzaak kón zijn.
Maar ze waren ineens verdwenen. De congressen waarmee je de dagelijkse sleur van je praktijk kon doorbreken. Niet meer dat schoolreisjesgevoel in de trein ernaartoe en de borrel achteraf. Weg de kans om aan de statafels oude studiegenoten tegen te komen, en even in de spiegel van de ander te kijken.
Een 12-jarige jongen komt op verwijzing van zijn tandarts omdat hij een grote overbeet heeft en zijn tanden in de boven- en onderkaak nogal scheef staan. Er is in lichte mate sprake van openmondgedrag. Hij en zijn ouders zijn niet tevreden over de esthetiek van het gebit.
In TandartsPraktijk 7-2020 heeft u het artikel De biologically oriented preparation technique kunnen lezen. Test uw kennis over dit onderwerp met een voorbeeldvraag.