Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voor honderden mondzorgpraktijken dreigt faillisement

Mondzorgkoepels luiden de noodklok over het aantal dreigende faillissementen van tandartsen. Honderden mondzorgpraktijken, die ongeveer een miljoen Nederlanders behandelen, hebben de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) laten weten dat zij 'nog maar een paar weken kunnen overleven'. Dat zei vicevoorzitter Ravin Raktoe van de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) zaterdag 4 april in een interview met NU.nl.

Volgens Raktoe verkeren de tandartsen in moeilijkheden doordat zij door de overheid zijn gevraagd om alle niet-spoedeisende hulp op te schorten in het kader van de coronamaatregelen. En daarmee blijft slechts 2 tot 3 procent van alle behandelingen over.

De forse daling van de inkomsten zouden bij lange na niet opwegen tegen de vaste lasten van tandartsen. Volgens de mondzorgkoepels Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (KNMT), Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT) en de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten (NVM) wordt door tandartsen normaliter zo’n 80 tot 85 procent van de totale omzet gereserveerd voor deze vaste lasten.

Uitgesloten van financiële regeling

Ondernemers die hun omzet zien verdampen maar wél vaste lasten als loonkosten en huur moeten doorbetalen, kunnen dankzij maatregelen van de overheid een beroep doen op regelingen als de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) en de TOGS-regeling. Mondzorgpraktijken kunnen hier echter geen gebruik van maken, omdat zorgaanbieders hiervan uitgesloten zijn, legt Raktoe uit.

Voor tandartsen rest de optie om met zorgverzekeraars om de tafel te gaan. En dat is inmiddels gebeurd. Maar volgens Raktoe wijzen de overheid en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) naar elkaar, waardoor tandartsen nog steeds niet weten waar ze aan toe zijn.

De overheid zou van mening zijn dat mondzorgpraktijken de discussie moeten aangaan met hun belangrijkste zorgverzekeraar. Maar dat is onmogelijk, zegt Raktoe. “Een mondzorgpraktijk moet vaak communiceren met meerdere zorgverzekeraars, doordat hun cliënten niet onder één dak verzekerd zijn. Geen zorgverzekeraar wil opdraaien voor alle kosten.”

Gesprekken

Tot dusver liepen de gesprekken met de overkoepelende organisatie ZN en het ministerie van Volksgezondheid op niets uit. Eerder werd ZN in een brief al om financiële hulp gevraagd, maar een akkoord tussen alle betrokken partijen blijft uit. Raktoe zegt hierover dat er een pakket met maatregelen is voorgesteld waardoor praktijken overeind gehouden worden, maar dat de urgentie aan de andere kant van de tafel totaal niet voelbaar is.

Woordvoerder Koen Venekamp van ZN bevestigt dat er signalen zijn binnengekomen dat veel mondzorgpraktijken in moeilijkheden verkeren en dat er gesprekken over hulp worden gevoerd. Volgens Venekamp zijn de zorgen van de mondzorgpraktijkenen bekend bij ZN en wordt ernaar gestreefd om snel duidelijkheid te geven. Achter de schermen wordt hard gewerkt, maar op dit moment kan Venekamp niets zeggen over de status van de gesprekken.

Bron: NU.nl
Beeld: © IQoncept / Fotolia


Gerelateerd | Coronavirus

Een leven zonder SARS-CoV-2 bestaat niet meer

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.