Halverwege een rehabilitatietraject gaan de tijdelijke voorzieningen kapot. Ook raakt deze patiënt zijn puttymal kwijt waarmee de tijdelijke brug en kronen zijn gemaakt. Ondanks dat we van de initiële situatie gipsmodellen hebben en daar een nieuwe puttymal overheen hebben gemaakt, passen de kronen en brug niet goed. Reden tot paniek? Nee, want dankzij de digitalisering kunnen we de voorzieningen ook frezen. Het blijkt vrij gemakkelijk om deze te maken. Een verslag door Phillip van Rijn.
1 Met de InLab 19 software (Dentsply Sirona) gebruiken we de ‘biogeneric copy’-modus en leggen we de initiële situatie en de huidige situatie over elkaar heen met een zogenaamde ‘3-pointalignment’. (Ik heb in dit geval gekozen voor 4 punten.)
2 Zo worden de modellen met elkaar gematcht en passen ze naadloos over elkaar heen. Het initiële model past fraai over de preparatiestompen.
3 Op het initiële model geef ik aan hoe de kronen gekopieerd moeten worden. Er moet een aantal stappen doorlopen worden. Allereerst hoe de inzetrichting van de te maken kroon moet zijn (zodat zich geen ondersnijdingen voordoen). Vervolgens de outline van de stompen. Hier is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de framesteunen 1 op 1 gekopieerd worden, zodat het frame past en goede afsteuning vindt. Met de witte lijn 14 (en 15) is aangegeven hoe de framesteun gekopieerd moet worden.
4 Dit wordt ook aan de contralaterale zijde gedaan. In dit geval zie je hoe het brugdeel 24 met de witte lijn wordt aangegeven. Dit moet evenzo met de 25 gebeuren zodat de framesteun wordt gekopieerd.
5 Dit is het ontwerp dat de computer vervolgens berekent. Ik hoef hier vrij weinig meer aan te veranderen. Wat ik wel aangepast heb is de dikte van de connector in de brug. Deze was van zirkoonoxide. De brug wordt nu echter uit PMMA gefreesd en mag niet kapotgaan vanwege een te dunne connector.
6 Ook zorg ik ervoor dat ik een zogenaamde ‘loose fit’ in mijn noodvoorzieningen heb (wat betekent dat ik de ‘spacer’ ruimer instel), zodat de voorzieningen niet vastlopen op eventuele onnauwkeurigheden van het gipsmodel.
7a-b De noodvoorzieningen worden uit een PMMA-blok (Teliocad, Ivoclar Vivadent) gefreesd en gereedgemaakt om in de mond te plaatsen. Het blok valt makkelijk na te polijsten met een techniekhandstuk.
8 De tijdelijke voorzieningen passen en zitten ‘als gegoten’. Ze worden tijdelijk gecementeerd met polycarboxylaatcement (Durelon, 3M Espe).
9 Het frame blijkt direct weer goed te passen op de kronen. Ook de occlusie is goed.
TIP: Voor een volgende keer zou het een idee kunnen zijn om tijdelijke voorzieningen direct uit dit materiaal te frezen in plaats van deze met een puttymal te vervaardigen uit Protemp of Structur (DMG). Gelet op de geringe tijd die ik hieraan uiteindelijk heb besteed, ga ik hier volgende keer zeker voor kiezen!
Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 2, 2020.