Frank Abbas van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (Acta) laat weten dat er nog een voorraad is voor drie à vier weken, en dan moet alle zorg worden gestaakt. Bij Acta worden dagelijks tussen de driehonderd en vijfhonderd patiënten geholpen, maar vanaf 3 maart wordt voorrang gegeven aan de spoedeisende hulp en lopende behandeltrajecten, bijvoorbeeld een kroon die nog geplaatst moet worden.
Volgens Abbas heeft het Acta een belangrijke zorgfunctie. Er wordt nu teruggegaan naar minder dan een kwart van de behandelingen en misschien moet binnenkort nog verder worden afgeschaald.
Vertraging studenten
Acta is al een maand bezig om via allerlei kanalen mondkapjes aan te schaffen, maar krijgt minder geleverd dan dat er nodig is. Het dreigende tekort aan mondkapjes heeft ook consequenties voor studenten tandheelkunde. Sommige studenten zijn bang dat ze studievertraging oplopen omdat ze niet meer kunnen oefenen op patiënten. Daarom heeft de opleiding besloten dat alle resterende zorg zal worden uitgevoerd door de studenten in het laatste jaar.
Ook bij de opleiding tandheelkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is de voorraad mondkapjes beperkt. Een woordvoerder noemt de problemen nog lang niet zo groot als in Amsterdam. Er is nog een voorraad voor vier tot vijf weken. Het UMCG kan alle patiënten nog gewoon blijven ontvangen. Alleen in de opleidingen worden wat minder mondkapjes gebruikt.
Het lijkt er niet op dat het probleem snel wordt opgelost, zegt Frank Abbas. Later deze week vindt overleg plaats met het ministerie. De overheid kan bijvoorbeeld fabrikanten dwingen om eerst aan ziekenhuizen en zorginstellingen te leveren.
Bron: RTL Nieuws
Beeld: © zerocreatives / Westend61 / mauritius images
Gerelateerd | Coronavirus
- Kunstmatige intelligentie moet helpen in de strijd tegen het coronavirus
- TandartsJordaan doneert 5.000 mondkapjes aan UMC: “Ze hebben het nodig”
- Voorzorgsmaatregelen voor tandartsen | Coronavirus
- Opleiding tandheelkunde in de problemen door coronavirus
- GRATIS micro-learning Handhygiëne
- Tien weken cel voor ‘corona-hoester’