De ruim 150 proefpersonen werden willekeurig ingedeeld in drie groepen. Groep 1 kreeg een ‘gewone’ behandeling, waarbij ze niet werden afgeleid door virtual reality-beelden. De tweede groep liep virtueel rond op een strand in Groot-Brittannië en een derde groep kreeg beelden te zien van een niet-bestaande stad.
Na een week werd gevraagd hoe de proefpersonen hun pijn en angst tijdens en na de behandeling (waaronder het vullen of trekken van een kies) hadden ervaren. De mensen die gedurende hun tandartsbezoek middels virtual reality rondliepen op het strand, hadden gemiddeld minder last van pijn en ervoeren ook minder angstgevoelens.
Volgens Karin Tanja-Dijkstra, hoofdonderzoeker van de studie, laat het onderzoek zien dat deze technologie onder de juiste omstandigheden kan worden ingezet om patiënten, maar ook de tandartsen te helpen. Uit eerder onderzoek bleek dat mensen zich het meest gelukkig en ontspannen voelen wanneer zij zich bij het strand bevinden. Vandaar de keuze om dit ook in te zetten bij mogelijk stressvolle medische behandelingen.
Uit dit onderzoek, dat volgens de auteurs nog een uitgebreider vervolg mag krijgen om de hypothese verder te bevestigen, blijkt ook dat alleen afleiding niet genoeg is om pijn en angst te bestrijden. Dat blijkt uit het feit dat het virtueel rondlopen in een stad geen positieve gevolgen had voor de patiënten. Dit betekent dat de omgeving die zij te zien krijgen ook belangrijk is, die moet uitnodigend en ontspannend zijn.
In volgend onderzoek zal worden bekeken of de beelden van het strand ook nuttig kunnen zijn bij andere medische behandelingen. Ook wordt gekeken of de beelden mogelijk nog verbeterd kunnen worden, zodat de patiënten nog minder stress en pijn ervaren.
Lees het onderzoek The Soothing Sea: A Virtual Coastal Walk Can Reduce Experienced and Recollected Pain.
Bron: Environment and Behavior
Beeld: Fotolia