Maarten Bekkers en Erwin van Wijk brachten een prachtige en toch down to earth presentatie over digital smile design. Casuïstiek over DSD ontkomt vaak niet aan technisch ingewikkelde toelichtingen. Hoe verhelderend werkte daarom tijdens dit congres juist de eenvoud waarmee Maarten en Erwin lieten zien hoe elke tandarts DSD kan toepassen en wat de voordelen van dit behandelconcept zijn. Als patiënt van de casus toonden zij niet een jeugdig model, maar de goedlachse schoonmoeder van collega Bekkers, die zelf ook in de zaal zat.
Een verrassend moment van bezinning bracht collega Arthur van Winsen, de nestor van de sprekers. Hij toonde een recente, zeer mislukte cosmetische behandeling. Aan de hand van de ideeënwereld van de grote Griekse denkers Plato, Socrates en Aristoteles gidste tandarts-filosoof Van Winsen de congresdeelnemers door de dilemma’s die daarbij een rol spelen. Gedurende de 45 minuten van zijn betoog kon men in de Cinemec-zaal letterlijk een endovijl horen vallen. Gelet op het enthousiasme over deze voordracht is Arthur op het verzoek van de redactie ingegaan om zijn bijdrage voor TP te bewerken. In dit nummer vindt u daarvan de eerste van drie afleveringen.
Na een heerlijke lunch nam Caroline Werkhoven het podium over om te laten zien hoe het juist wél moet met het opbouwen van het front. In een schitterend gefotografeerde casus liet zij de aanwezigen zien hoe zij met gelaagd composiet prachtige hoekopbouwen en composietkronen maakt met incisale glazuurrandjes en mamellons. Perfectie ten voeten uit, zoals zij al eerder in TP demonstreerde: Style Italiano!
Voor ‘iets geheel anders’ was het vervolgens de beurt aan Alexander Tolmeijer. Vol humor en sensatie nam hij 6 punten met de aanwezigen door om ons duidelijk te maken dat we enkel met de opmerking ‘u moet meer tanden stoken’ onze patiënten niet overtuigen. Door het creëren van schaarste, wederkerigheid, consistentie, sociale druk, sympathie en autoriteit, krijgen we zoveel meer gedaan bij onze patiënten. Een voordracht waarbij menige aanwezige op het puntje van zijn/haar stoel zat.
Het congres had tegen het einde al veel van de aandacht van de deelnemers gevergd, maar toch wist parodontoloog Guido Rhemrev ons nog bij de les te houden met een interessante lezing over recessies, waarbij de nadruk niet op de behandeling daarvan lag, maar op de etiologie en de histologie.
Met een gezellige afsluitende borrel kwam aan deze zo diverse en juist hierdoor zeer leerzame dag een einde. Tot het TP-congres 2018!