Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SOS tandnoodgeval: ToothSOS

Een app vervaardigd door de ‘International Association of Dental Traumatology’ voor zowel patiënt als tandarts, te downloaden via de website www.​iadt-dentaltrauma.​org.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-018-0073-7/MediaObjects/12496_2018_73_Fig1_HTML.jpg

Een mooi logo, moeten we nageven, in de kleuren rood wit blauw, waarbij het wit twee gefractureerde centrale incisieven moet voorstellen. Voor de patiënt reuze handig, want zodra u aanklikt dat u patiënt bent krijgt u twee opties, namelijk ‘ik heb een tandongeval’ of ‘hoe voorkom ik tandongevallen’. De laatste geeft alleen informatie over gebitsbeschermers, dus laten we ons hier focussen op de eerste: ‘ik heb een ongeval gehad’. Deze geeft vervolgens 7 opties met duidelijke illustraties wat er gebeurd kán zijn: tand eruit, bewogen, naar binnen geslagen, staat los, is gefractureerd, beschadigde huid/lippen/tandvlees of gewonde kaken. We kiezen voor tand eruit en klikken hierop. Met duidelijke en korte instructies wordt ons verteld wat we moeten doen: snel handelen, de tand bij de kroon en niet bij de wortel vastpakken (met een illustratie wat de kroon en de wortel is), deze licht afspoelen en terugplaatsen in de kaak en ons uiteraard zo snel mogelijk melden bij de tandarts. Zeer bondige en duidelijke informatie dus voor onze patiënten bij een ongeval waarbij het gebit betrokken is.

In het startmenu kunnen we ook aangeven dat we een tandheelkundige professional zijn. Dan bereikt u de ‘Published guidelines’: een pdf-bestand van 27 pagina’s waarin de verschillende mogelijke dentale trauma’s worden beschreven. Het fijne voor de behandelaar is dat daarin met beeldmateriaal de mogelijke klinische situaties worden getoond. We nemen als voorbeeld een gecompliceerde kroonfractuur met exponatie van de pulpa. U krijgt dan een beschrijving van de klinische aspecten die u kunt verwachten en wat u zult aantreffen op de röntgenbeelden. Niet alleen de mogelijke behandelingen worden vervolgens beschreven, maar ook informatie over wanneer u het beste uw patiënt kunt terugzien, wat de gunstige uitkomsten zijn van de behandeling én wat er in de ongunstige gevallen kan gebeuren. Hiermee kunt u uw patiënt ook goed informeren over de mogelijke prognose van het element. Kortom: een zeer informatieve app voor zowel tandarts als patiënt, én gratis te downloaden.

Meer informatie >> App store: ToothSOS

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.