Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Heldere taal

Het NOS Journaal is in september gestart met ‘Journaal in makkelijke taal'. Dat is mooi, want ongeveer 2,5 miljoen mensen in ons land hebben moeite met de Nederlandse taal. Iets om rekening te houden.
Patiënt-informatie zou voor iedereen helder en begrijpelijk moeten zijn, zowel in gesproken woord als op papier. Nu denk ik niet dat we de KNMT meteen moeten verzoeken om een werkgroep te installeren – eerst maar eens die CAO – maar het is wel iets waar wij als behandelaars rekening mee kunnen houden. Loop eens door je folders die je de patiënt meegeeft. Zijn die duidelijk voor iedereen of is het tijd om er eens een tekstschrijver op los te laten?
Waar we de patiënt ook best een handje mee kunnen helpen, is de non-informatie die tandpastaboeren verkopen. Zo kan ik me deze slogan herinneren: ‘Het meest geadviseerd door tandartsen.’ Dat lijkt een aanrader, maar is een holle frase. Het lijkt me immers volstrekt logisch dat deze tandpasta het meest wordt geadviseerd door tandartsen, en niet door loodgieters of hoogleraren in de geopolitiek.
Recent nog las ik op een tube: ‘Complete bescherming voor de gehele mond.’ Lariekoek natuurlijk. Als je twee pakjes zonder filter per dag rookt, helpt dit merk geen zier tegen mondkanker. Ook niet als je niet rookt trouwens.

Zijn je folders duidelijk voor al je patiënten?

En deze lijkt goed, omdat er een mondvriendelijke muurvuller inzit: ‘De kracht van Whitening Tandpasta zit in de revolutionaire Dentaid HAPrepair Technologie met unieke 5-voudige werking. Minuscule deeltjes van actief hydroxyapatite hechten zich aan het tandoppervlak. Door hun grootte kunnen deze deeltjes volledig in het glazuur worden opgenomen. Hierdoor worden barstjes en onregelmatigheden in het tandoppervlak opgevuld. Tanden en kiezen voelen gladder, gaan glanzen en krijgen hun natuurlijke witte kleur terug.’
Als er mensen zijn die wat moeite hebben met de Nederlandse taal zetten we het er toch gewoon niet in het Nederlands op: ‘whiter teeth in 5 days.’ Het is een oplossing die op de site dan wel weer in het Nederlands belooft: ‘1 tint wittere tanden in 1 week.’ Dat zal wel een werkweek zijn dan.
Helemaal hip is natuurlijk de tandpasta in tabletvorm: ‘Dankzij de handige tabletvorm kan je ze gewoon meenemen in je handbagage of in je tas naar school of je werk. De tabletten zijn extra handig om mee te nemen op reis.’ Ja, want wie wil er tegenwoordig nog op reis met een tandenborstel? Dat is zó 2020!

Ik begrijp dat wij de industrie en daarmee gemoeide marketing niet gaan veranderen, Maar met heldere taal kunnen wij onze patiënten enorm helpen.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-024-0586-1/MediaObjects/12496_2024_586_Fig1_HTML.jpg
Sander Loos, hoofdredacteur
tandartspraktijk@bsl.nl
Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 7, 2024.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.