TandartsPraktijk nr. 7, 2024

    Foute fatbikes: MKA-chirurg Leander Dubois over het gevaar | Onontbeerlijk voor een correcte endodontische opening | Verwijdering van de axiaal gefractureerde 24 | Het belang van informed consent | TP Kennistoets 2024-7 Kunstmatige intelligentie helpt bij cariësdetectie en parodontale diagnose

    Goud van oud

    In het pre-klinische derde studiejaar van onze opleiding leerde je hoe gouden restauraties vervaardigd moesten worden: van prepareren tot en met het gietproces en op hoogglans polijsten. Om af te kunnen studeren, moest je in het zesde jaar minimaal vijftien in(on)lays en kronen vervaardigd en geplaatst hebben. Tegenwoordig ‘zitten' inlay en onlay niet neer in het curriculum. Niet omdat ze niet duurzaam zijn, maar omdat goud in de mond ‘uit' is.

    You owe me one

    Het is een warme nazomerdag als ik tegen het einde van de middag de wachtkamer binnenkom. Een duidelijk geagiteerde mevrouw Van Laar loopt al bellend en met stemverheffing door de ruimte. Nadat ze het gesprek abrupt beëindigt, rommelt ze in haar handtas waarna ze de inhoud ervan over de leestafel uitspreidt. Een lippenstift en wat muntjes vallen op de grond en dus raap ik ze voor haar op.

    Linguale papillen van de onderhoektand een zeldzaamheid?

    Een 5-jarige jongen werd door de tandarts naar een MKA-chirurg verwezen in verband met een ‘fibroompje' van de linguale gingiva van 83. De jongen lijkt er geen last van te hebben en de ouders hadden het zwellinkje nooit opgemerkt. Wat is het?

    Heldere taal

    Het NOS Journaal is in september gestart met ‘Journaal in makkelijke taal'. Dat is mooi, want ongeveer 2,5 miljoen mensen in ons land hebben moeite met de Nederlandse taal. Iets om rekening te houden.

    Batterij niet vervangen

    Aan de onderkant van mijn elektrische tandenborstel zitten drie inkepingen. De ring waarop de borstel staat, heeft het formaat van een euromunt en wordt verdeeld in drie gelijke stukken: als een Mercedes-ster waarvan de punten nog moeten worden verbonden.

    TP Boekkeuze

    Twee boeken uitgelicht.

    Getest door het TP-team

    TP maakt in deze rubriek een selectie uit het aanbod van productintroducties. Heeft u nieuwe producten die u onder de aandacht wilt brengen, mail dan naar: tandartspraktijk@bsl.nl. TP-redacteuren kijken naar de kwaliteit van verschillende nieuwe producten en doen hiervan verslag.

    Onherstelbaar bederf

    DBDD duikt deze maand naar de diepste diepten van de oceaan waar het bederf onomkeerbaar is: ‘The Queen of the Ocean lost her lower teeth!'

    Geboeid door biologische aspecten

    Christina Georgiou heeft onderzoek gedaan naar het effect van apicale parodontitis op ontstekingsmediatoren in het bloed. Gezonde individuen met apicale parodontitis werden gevolgd, zowel voor als na de extractie van de betrokken tand. Deze tanden moesten worden getrokken omdat ze niet te restaureren waren of omdat de patiënt geen wortelkanaalbehandeling wilde. Christina promoveert.

    ‘Er is gebrek aan concurrentie in Nederland’

    Een scheiding, een burn-out en de derde roofoverval in twee jaar brachten de Braziliaanse Beatriz Betti naar Nederland. De gepassioneerde tandheelkundige voelt zich hier thuis, maar heeft hier en daar zo haar bedenkingen.

    Informed consent (de informatieplicht)

    Ruim een kwart eeuw geleden publiceerde J.K.M. Gevers in het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde een artikel met als titel ‘De tandarts als communicator: de wet', over het principe van informed consent, en het belang ervan in het licht van het zelfbeschikkingsrecht van de patiënt. Theo van Noord kijkt nu kritisch naar de ontwikkelingen op het gebied van deze informatieplicht.

    ‘Verplicht een helm bij meer dan 20 km/u’

    Terwijl de politiek zich buigt over een helmplicht voor zogenaamde fatbikers, pleit hoogleraar, mka-chirurg en voormalig ACTA-student Leander Dubois voor het verplicht dragen van een helm door álle e-bikers. TP spreekt met hem over de gevolgen van elektrische-fietsongevallen, waarmee hij dagelijks wordt geconfronteerd en over de snelle ontwikkelingen van de traumachirurgie.

    Wat kan de wetenschap zien aan jouw tanden?

    Tanden, botten en haren bevatten een tijdlijn van je leven. In tanden worden kinder- en puberjaren opgeslagen. In botten liggen de laatste vijf tot tien jaar van je leven opgeslagen. Haren maken in elke centimeter dat ze groeien een snapshot van de plek waar je bent. Wist je dat deze kennis ook gebruikt wordt bij het identificeren van onbekende doden? Graag geeft Martijn Kalsbeek uitleg hoe zo'n tijdlijn met behulp van wetenschap wordt gemaakt.

    Verwijdering axiaal gefractureerde 24

    Bij het verwijderen een gefractureerde premolaar is het zaak zo a-traumatisch mogelijk te werk te gaan. Er mag geen botverlies optreden bij de buurelementen. Verder moet de mogelijkheid worden opengehouden om in een later stadium te implanteren en is het dus van belang om de buccale en palatinale botlamellen intact te houden. Dat vraagt om een chirurgische benadering en die geeft Tom van der Colk.

    Voor dier en mens

    Tandarts Henriette Booij-Vrieling is een van de twee personen in Nederland die zich Europees specialist veterinaire tandheelkunde mag noemen. Ze werkt zowel aan humane als aan veterinaire zijde. Tussen deze twee onderdelen van haar werk bestaan duidelijke overeenkomsten, maar ook verschillen. Bijvoorbeeld het feit dat het dier onder narcose is voor de behandeling en dat de communicatie via de baas van het dier verloopt. Het is belangrijk dat die baas wat weet over het belang van een goede mondgezondheid van het dier, stelt ze. En daarin speelt de dierenarts een grote rol.

    Doorbraken in maxillofaciale radiologie | TP Kennistoets

    Articial Intelligence lijkt een onmisbaar fenomeen te worden in de tandheelkunde, met ongekende mogelijkheden voor de maxillofaciale radiologie. We verkennen de principes en ontwikkelingen van AI in maxillofaciale radiologie, hybrid intelligence en Explainable AI. En we bediscussiëren ethische overwegingen bij de ontwikkeling en implementatie van deze technologieën.

    De anatomie van het element en de endodontische opening | Deel 2

    Voor het uitvoeren van een kanaalbehandeling is grondige parate kennis een eerste vereiste. In dit deel 2 vertelt Jan Warnsinck over openen en prepareren van de pulpakamer en lokaliseren van de kanaalingang(en), vormgeving en criteria voor de endodontische opening en alles wat daar verder bij komt kijken. Deel 3 van dit artikel zal in TP8 verschijnen.

    Pdf TandartsPraktijk 7-2024

    Hieronder kun je TandartsPraktijk nr. 7-2024 lezen als doorbladerbare pdf. Wil je de online artikelen liever als losse artikelen lezen dan kan dat natuurlijk ook. Om onderstaande pdf te kunnen bekijken, moet je ingelogd zijn met een TandartsPraktijk-abonnement.

    De gigantische schedel

    In 2023 ontwierp kunstenaar en operaregisseur Christophe Coppens tien nieuwe werken voor het Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). De kunstwerken nodigen kinderen, ouders en andere bezoekers uit om op een speelse wijze kunst te ontdekken.