Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe koloniale gedachten over personen van kleur de tandheelkunde beïnvloeden

Charifa Zemouri
Op 1 juli wordt Keti Koti gevierd, een emancipatiedag ter herdenking van de afschaffing van de slavernij in Suriname. Keti Koti is Sranantongo voor ‘gebroken ketenen', verwijzend naar de ketenen waaraan de tot slaaf gemaakten in Suriname waren gebonden. Hoewel de slavernij tot het verleden behoort, bestaan er nog steeds denkbeelden uit die periode en het koloniale verleden die ons hedendaagse leven en handelen beïnvloeden, met name racistische opvattingen over onze medemensen van kleur.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-024-0541-1/MediaObjects/12496_2024_541_Fig1_HTML.jpg

foto AdobeStock

 

De zorg is, net zoals de maatschappij, niet gevrijwaard van racisme en discriminatie (zie kader voor gehanteerde definities). Het systematisch achterstellen of anders behandelen van personen op basis van zogenaamde raciale kenmerken kan zowel op individueel niveau (zorgverleners naar patiënten) als op systemisch niveau (instituten, richtlijnen, instrumenten, beleid) voorkomen. Het onterecht anders behandelen van patiënten vanwege hun afkomst heeft naast moreel-ethische bezwaren ook, veelal negatieve, gevolgen voor de gezondheid van verschillende bevolkingsgroepen. Daarom is er in meerdere vakgebieden nu aandacht voor inclusie in wetenschap, onderwijs en zorg. Alvorens er massaal diversiteit en inclusiemanagers worden aangenomen ter bevordering van de zorg, is het belangrijk om te weten waar de barrières liggen voor inclusie en wat de aard van gezondheidsverschillen is. Dit stuk verdiept zich in de geschiedenis van wetenschappelijk racisme en hoe beelden over anderen uit het koloniaal tijdperk en slavernijgeneeskunde anno 2024 nog voortbestaan en de tandheelkunde beïnvloeden.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-024-0541-1/MediaObjects/12496_2024_541_Fig2_HTML.jpg
Afb. 3 Carl Linnaeus beschreef de zwarte man uit Afrika als inferieur, lui en in behoefte van autoriteit.
foto AdobeStock

Oorsprong van wetenschappelijke racisme

Een deel van ons hedendaagse kennis, beelden en medische instrumenten zijn gestoeld op de uitbuiting van tot slaafgemaakten en vloeien voort uit wetenschappelijke racisme. Carl Linnaeus, een botanicus, deelde in 1735 mensen in ‘rassen’. Volgens zijn taxonomie behoorde de witte Kaukasische man tot het superieure ras, geleid door intellect en logica. Hij beschreef de zwarte man uit Afrika als inferieur, lui en in behoefte van autoriteit. Deze beredenering paste goed bij de tijdsgeest om slavernij goed te praten met ‘wetenschappelijk bewijs’. Petrus Camper, een arts en anatoom, meende verschillen in schedelstructuren toe te kunnen schrijven aan verschillende ‘rassen’, waarbij de schedel van Europeanen als het mooist werd beschouwd. Een belangrijke noot over Camper die vaak wordt vergeten: hij wilde mensen overtuigen dat de Afrikaan gelijk was aan de Europeaan en voor God gelijkwaardig. Daar hadden velen destijds geen oor naar. De theorieën van Camper werden helaas misbruikt voor racistische doeleinden. Vanuit dit referentiekader werden er experimenten uitgevoerd op de tot slaafgemaakten en gepubliceerd als wetenschappelijke feiten waarop later verder werd geborduurd.

Ras bestaat niet

Het begrip ‘ras’ is een sociaal construct dat mensen verdeelt in groepen, vaak in hiërarchische rangen waarbij één ‘ras’ als superieur wordt beschouwd ten opzichte van het andere. Het Human Genome Project (2003) heeft aangetoond dat mensen, gebaseerd op een database van 3 miljard DNA-basenparen, voor meer dan 99% genetisch identiek zijn en er geen genetische basis bestaat voor ras. Hetzelfde project toonde ook aan dat de verschillen binnen groepen groter zijn dan tussen groepen, maar ook dat het 1% verschil weinig invloed heeft op de algemene gezondheid. Desondanks wordt ras als biologisch feit genomen bij bepaalde medische algoritmes, instrumenten en voor diagnostiek. Dit staat ook bekend als ‘rassencorrectie’, waarbij de aanname bestaat dat er andere referentiewaardes gehanteerd moeten worden bij personen op basis van hun waargenomen fenotype (dat aan een ras wordt gekoppeld) dan voor de witte Europese mens. Rassencorrectie gebeurt bijvoorbeeld bij het toetsen van de long- en nierfunctie bij personen van kleur, al bestaat er een internationale wetenschappelijke consensus dat daar geen enkele biologische of genetische grond voor is en zelfs afgeraden om hierop te corrigeren. Het gevolg hiervan is dat personen van kleur systematisch worden achtergesteld in de zorg.

Misvattingen over personen van kleur

Men zou denken dat allerlei achterhaalde ideeën over personen van kleur tot het verleden behoren en dat niemand enige vorm van bias heeft, zeker niet in Nederland. Terwijl toch veel van de beelden uit de 19e-eeuwse slavernijgeneeskunde nog springlevend zijn in de 21e eeuw. Neem slavenarts James Marion Sims, de vader van de gynaecologie en pionier in slavernijgeneeskunde. Marion Sims kocht tot slaafgemaakten voor zijn praktijk en voerde experimenten uit zonder pijnbestrijding. Hij geloofde dat zwarte mensen minder pijn voelden en rapporteerde het als feit. Tegenwoordig zijn er meerdere studies die rapporteren dat wanneer personen van kleur klagen over pijn, dit minder serieus wordt genomen, dat deze groep mensen wel tegen een stootje kan of juist pijn overdrijft. Volgens slavenartsen en slavenhouders hadden zwarte mensen een dikkere huid, meer spiermassa en dikkere botten. Dit idee stamt nog van slavenarts Thomas Hamilton, die geloofde dat zwarte huid dikker was en herhaaldelijk de tot slaaf gemaakte John Brown verbrandde en in zijn huid sneed om te zien waar het ‘zwarte’ deel stopte. Deze misvatting leidde er in het verleden toe dat zwarte personen in de Verenigde Staten (VS) werden blootgesteld aan een hogere dosis röntgenstraling dan witte mensen. Het idee over dikkere botten leeft nog steeds in de tandheelkunde, ook in Nederland. Een veelgehoorde misvatting is dat zwarte mannen dikkere en sterkere tanden hebben dan witte mannen, waardoor extractie als moeilijker wordt ervaren.

Witte man, mooie man, zwarte man, lastige man

Het eurocentrische perspectief op menselijkheid komt ook tot uiting in het schoonheidsideaal. Het werk van Camper heeft de basis gelegd voor het concept van het ‘perfecte gebit’. In de orthodontie en cosmetische tandheelkunde wordt ook gestreefd naar dit ‘perfecte gebit’ op basis van de schedelstructuur van de witte Europeaan. Het gevolg hiervan is dat personen van kleur vaker onder orthodontische behandeling moeten of worden doorverwezen. Nog een voorbeeld van het witte schoonheidsideaal zien we terug in de lasertechnologie ontwikkelingen in de parodontologie. Er zijn cosmetische en parodontologische tandheelkundige praktijken die tandvlees depigmentatiebehandelingen aanbieden aan personen van kleur. Hier heerst het beeld dat roze gekleurd tandvlees mooier is dan van nature gepigmenteerd tandvlees. Hierdoor ondergaan personen van kleur eerder en vaker een tandheelkundige behandeling om te voldoen aan de geldende esthetische normen, zonder dat er sprake is van klinische noodzaak.

De huidskleur van een patiënt is eerder gemeten als factor die onbewust als onderdeel wordt genomen in het klinisch beredeneren. Zo blijkt uit een studie, uitgevoerd onder 57 tandartsen, dat bij het beoordelen van röntgenbeelden van tanden met cariës of pulpitis de tandarts’ keuze werd beïnvloed door het vermeende gerapporteerde ras. De studie toonde aan dat de tandartsen significant vaker een wortelkanaalbehandeling aanbevalen bij witte patiënten en vaker kozen voor een volledige extractie bij zwarte patiënten. Overige studies, de meeste komen uit de VS, tonen aan dat sommige tandheelkundigen voorkeur gaven aan het behandelen van niet-zwarte personen, omdat zwarte personen als lastig werden ervaren. Een recente studie uit oktober 2023, mat dat Afro-Amerikanen meer discriminatie ervaren bij de tandarts dan andere bevolkingsgroepen. Deze personen hadden tot vier keer meer kans op slechte mondgezondheid, bezochten minder vaak de tandarts of waren niet van plan om weer een tandarts te bezoeken. Op deze manier worden gezondheidsverschillen al in de hand gewerkt, nog voordat er een consult heeft plaatsgevonden.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-024-0541-1/MediaObjects/12496_2024_541_Fig3_HTML.jpg
Afb. 4 Petrus Camper meende verschillen in schedelstructuren toe te kunnen schrijven aan verschillende ‘rassen’, waarbij de schedel van Europeanen als het mooist werd beschouwd. De theorieën van Camper werden helaas misbruikt voor racistische doeleinden.
foto AdobeStock

Weg vooruit

Er zijn verschillen tussen mensen, maar deze verschillen zijn veelal niet het gevolg van het zogenaamde ‘ras’. De meeste variaties in gezondheid tussen mensen worden veroorzaakt door omgevingsfactoren, zoals evolutionaire aanpassingen aan infectieziekten, klimatologische omstandigheden of levensstijl. Voorbeelden hiervan zijn een hogere incidentie van sikkelcelanemie onder mensen met wortels in Sub-Sahara Afrika als reactie op malaria in endemische gebieden, of een hoger risico op vitamine D-tekort bij donkere vrouwen op het noordelijk halfrond door minder blootstelling aan zonlicht. Het is van belang om rekening te houden met de variaties tussen mensen op een functionele wijze, gebaseerd op bewijs, en niet op basis van concepten uit de slavernijgeneeskunde.

Als het koloniaal denken over personen van kleur blijft bestaan, dan zal impliciete bias ruimte houden in richtlijnen, beleid, onderzoeksmethodes en dus ook terug te zien zijn in de klinische praktijk. Het feit dat in Nederland nog steeds wordt geschreven en gedacht in termen van rassen (zie bijvoorbeeld huisartsenrichtlijnen), geeft aan dat we moeten dekoloniseren. We moeten ons realiseren dat institutioneel racisme in de zorg plaatsvindt en zeer waarschijnlijk dus ook in de tandheelkunde. Er is weinig bekend over institutionele racisme en koloniale gedachten in de Nederlandse tandheelkundige zorg, opleiding en onderzoek. Vandaar dat er meer kwalitatief onderzoek en antropologische studies nodig zijn om te onderzoeken hoe institutioneel racisme en koloniale gedachten in de tandheelkunde ook vandaag nog een rol spelen in het onderwijs en in klinisch redeneren.

Gehanteerde definities

Discriminatie: het onrechtmatig onderscheid maken tussen mensen op basis van kenmerken zoals leeftijd, geslacht, geaardheid, religie, politieke voorkeur enzovoort, wat leidt tot negatieve uitkomsten.
Racisme: het discrimineren van personen op kenmerken gerelateerd aan afkomst, etniciteit, huidskleur met vooroordelen en benadeling waarbij de een inferieur wordt beschouwd aan de ander vanwege de persoons fenotype of kenmerken gerelateerd aan afkomst.
Ras: een primair fenotypisch construct waarbij mensen op basis van uiterlijke kenmerken, vooral huidskleur, maar ook haartype, worden gecategoriseerd. Deze categorisering stamt veelal uit het slavernij- en koloniale verleden en leidt ertoe dat de ene mens als inferieur wordt beschouwd aan de ander.
Institutioneel racisme: systematisch racisme binnen instellingen, zoals de gezondheidszorg, waarbij beleid, procedures en praktijken ongelijke behandeling op basis van afkomst, huidskleur of etniciteit veroorzaken of in stand houden.
Impliciete bias: onbewuste bias, vertekend beeld of vooroordelen over bepaalde groepen mensen, wat meestal wordt gevormd door sociale en culturele invloeden.
Literatuurlijst
  1.  Lujan, H. L., & DiCarlo, S. E. (2018). Science reflects history as society influences science: brief history of “race,” “race correction,” and the spirometer. Advances in Physiology Education42(2), 163–165. https://doi.org/10.1152/advan.00196.2017
  2. Anderson, M. A., Malhotra, A., & Non, A. L. (2021). Could routine race-adjustment of spirometers exacerbate racial disparities in COVID-19 recovery? The Lancet Respiratory Medicine9(2), 124–125. https://doi.org/10.1016/s2213-2600(20)30571-3
  3. The Linnean Society of London (2020). Linnaeus and Race. https://www.linnean.org/learning/who-was-linnaeus/linnaeus-and-race
  4.  National Human Genome Research Institute (2024). Race definition. https://www.genome.gov/genetics-glossary/Race 
  5.  Duello T.M., Rivedal S., Wickland C., Weller A. (2021) Race and genetics versus race in genetics. Evol Med Public Health 232–245 doi: 10.1093/emph/eoab018
  6.  Vyas, D. A., Eisenstein, L., & Jones, D. S. (2020). Hidden in plain sight — Reconsidering the use of race correction in clinical algorithms. The New England Journal of Medicine383(9), 874–882. https://doi.org/10.1056/nejmms2004740 
  7. Regan, E. A., Lowe, M. E., Make, B. J., Curtis, J. L., Chen, Q., Crooks, J., Wilson, C., Oates, G. R., Gregg, R. W., Baldomero, A. K., Bhatt, S. P., Díaz, A. A., Benos, P. V., O’Brien, J., Young, K. A., Kinney, G. L., Conrad, D., Lowe, K., DeMeo, D. L., . . . Wise, R. A. (2024). Early Evidence of Chronic Obstructive Pulmonary Disease Obscured by Race-Specific Prediction Equations. American Journal Of Respiratory And Critical Care Medicine209(1), 59–69. https://doi.org/10.1164/rccm.202303-0444oc 
  8. Bowerman, C., Bhatka, N. R., Brazzale, D. J., Cooper, B. R., Cooper, J., Gochicoa‐Rangel, L., Haynes, J. M., Kaminsky, D. A., Lan, L. T. T., Masekela, R., McCormack, M. C., Steenbruggen, I., & Stanojevic, S. (2023). A Race-neutral Approach to the Interpretation of Lung Function Measurements. American Journal Of Respiratory And Critical Care Medicine207(6), 768–774. https://doi.org/10.1164/rccm.202205-0963oc 
  9. Stanojevic, S., Kaminsky, D. A., Miller, M. R., Thompson, B., Aliverti, A., Barjaktarević, I., Cooper, B., Culver, B. H., Derom, E., Hall, G., Hallstrand, T. S., Leuppi, J. D., MacIntyre, N. R., McCormack, M. C., Rosenfeld, M., & Swenson, E. R. (2021). ERS/ATS technical standard on interpretive strategies for routine lung function tests. The European Respiratory Journal60(1), 2101499. https://doi.org/10.1183/13993003.01499-2021 
  10. Agyemang, C., Seeleman, C., Suurmond, J., & Stronks, K. (2007). Racism in health and health care in Europe: Where does the Netherlands stand? European journal of public health17(3), 240–241. https://doi.org/10.1093/eurpub/ckm040 
  11. Meints, S. M., Cortes, A., Moraís, C. A., & Edwards, R. R. (2019). Racial and ethnic differences in the experience and treatment of noncancer pain. Pain Management9(3), 317–334. https://doi.org/10.2217/pmt-2018-0030
  12. Hoffman, K. M., Trawalter, S., Axt, J., & Oliver, M. N. (2016). Racial bias in pain assessment and treatment recommendations, and false beliefs about biological differences between blacks and whites. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America113(16), 4296–4301. https://doi.org/10.1073/pnas.1516047113
  13. Suurmond, J., Uiters, E., De Bruijne, M. C., Stronks, K., & Essink‐Bot, M. (2010b). Explaining Ethnic Disparities in Patient Safety: A Qualitative analysis. American Journal of Public Health100(S1), S113–S117. https://doi.org/10.2105/ajph.2009.167064
  14. Kadiyo, T., & Mellish, V. (2021). Black Lives Matter: the impact and lessons for the UK dental profession. British Dental Journal230(3), 134–142. https://doi.org/10.1038/s41415-021-2613-z
  15. Bavli, I., & Jones, D. S. (2022). Race correction and the X-Ray machine — the controversy over increased radiation doses for Black Americans in 1968. The New England Journal of Medicine387(10), 947–952. https://doi.org/10.1056/nejmms2206281
  16. Lala, R. (2022). The case for decolonising the dental curricula in the UK. PubMed, 39(2143148. https://doi.org/10.1922/cdh_iadr22lala06 
  17. Fiorellini, J. P., Kao, D. W., Kim, D. M., & Uzel, N. G. (2012). Anatomy of the periodontium. In Elsevier eBooks (pp. 12 27.e12). https://doi.org/10.1016/b978-1-4377-0416-7.00002-0 
  18. Fürhauser, R., Florescu, D., Benesch, T., Haas, R., Mailath, G. J., & Watzek, G. (2005). Evaluation of soft tissue around single‐tooth iplant crowns: the pink esthetic score. Clinical Oral Implants Research16(6), 639–644. https://doi.org/10.1111/j.1600-0501.2005.01193.x 
  19. Peeran, S. W., Ramalingam, K., Peeran, S. A., Altaher, O. B., Alsaid, F. M., & Mugrabi, M. H. (2014). Gingival pigmentation index proposal of a new index with a brief review of current indices. European Journal of Dentistry08(02), 287–290. https://doi.org/10.4103/1305-7456.130640
  20. Gluckman, H., Du Toit, J. Aesthetic laser therapy correction of physiological gingival hyperpigmentation. International dentistry African edition. Vol 6. No 1. http://www.moderndentistrymedia.com/jan_feb2016/gluckman_vol6_no1.pdf 
  21. Patel, N., Patel, S., Cotti, E., Bardini, G., & Mannocci, F. (2018). Unconscious racial bias may affect dentists’ clinical decisions on tooth restorability: a randomized clinical trial. JDR clinical and translational research4(1), 19 28. https://doi.org/10.1177/2380084418812886 
  22. Raskin, S., Thakkar‐Samtani, M., Santoro, M., Fleming, E., Heaton, L. J., & Tranby, E. (2023). Discrimination and dignity experiences in prior oral care visits predict racialized oral health inequities among nationally representative US adults. Journal of Racial and Ethnic Health Disparitieshttps://doi.org/10.1007/s40615-023-01821-0
  23. RTL Nieuws, Van verpleeghuis tot de tandarts: racisme raakt zorgmedewerkers hard. 30 oktober 2020. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/5193401/racisme-discriminatie-zorg-verpleegkundige
  24. Zemouri. Discriminatie in de Zorg. Oktober 2022. Instituut Statera https://instituutstatera.nl/discriminatie-maakt-ziek/#:~:text=Uit%20de%20literatuur%20blijkt%20dat,discriminatie%20ervaren%20in%20de%20zorg.  
  25. Lala, R. (2022). The case for decolonising the dental curricula in the UK. PubMed39(2), 143–148. https://doi.org/10.1922/cdh_iadr22lala06
  26. Fiorellini, J. P., Kao, D. W., Kim, D. M., & Uzel, N. G. (2012). Anatomy of the periodontium. In Elsevier eBooks (pp. 12 27.e12). https://doi.org/10.1016/b978-1-4377-0416-7.00002-0 
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-024-0541-1/MediaObjects/12496_2024_541_Fig4_HTML.jpg
dr. Charifa Zemouri (2020, ACTA) is gezondheidswetenschapper gepromoveerd aan het ACTA op infectiepreventie en bio-aerosolen. Zemouri is zelfstandig onderzoeker en adviseur op het gebied van infectieziektebestrijding, gezondheidsverschillen en richtlijnontwikkeling.
Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 4, 2024.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.