TandartsPraktijk nr. 4, 2024

    Zo bouw je een topteam | Tandtechnieker Martijn Kalsbeek over de flexibele gebitsprothese | Inclusie: Wat zijn de vooroordelen en de mogelijkheden? | BIG-registratie halen en schoonmaken | TP Kennistoets 2024-4 De kracht van orthodontie in voortandvervanging

    Inkomensafhankelijk ziektekostenpremie

    Zo'n Dirk Jan van den Berg heeft als voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland wel erg makkelijk kletsen in NRC van 5 april. Deze goed gevulde bestuurder noemt het geen ideaalplaatje maar nu de zorgkosten uit de pan rijzen zal er drastisch iets moeten veranderen, meent hij. Zorg nodig? Probeer het digitaal te regelen.

    Lang leve het regenwoud

    Cosmeticaproducten zijn klinisch bewezen en dermatologisch getest. Dat zeggen fabrikanten in hun reclames en niet voor niets: het klinkt goed. Alleen is mij zelden duidelijk wát precies klinisch is bewezen. En bij die test blijf ik me afvragen wat de uitslag is.

    Plasma in de implantologie

    Implantologie is een vakgebied dat niet stilstaat. Continu wordt gezocht om de behandelingen te verbeteren. Implantaat design is belangrijk: recht, tapered, micro windingen, grote windingen, hybride, sterkte - alles is onderzocht. Het oppervlak is ook belangrijk: onder meer glad bewerkt titanium (SM Ti), gezandstraald en zuur-geëtst titanium (SLA Ti) en XPEED® (Calcium SLA).

    Extraheren met de robot

    Uit een eerste literatuuronderzoek bleek dat er zeer weinig bekend is over de extractieleer en wat er precies nodig is om succesvol een gebitselement te extraheren. Samen met de afdeling Cognitieve Robotica van de TU Delft heeft Tom van Riet fundamenteel onderzoek gedaan naar de krachten en bewegingen, die worden uitgevoerd tijdens het extraheren. Tom promoveert.

    Zelfextractie

    Van het vrolijke absurdisme van een eend met kiespijn tot het gruwelijke gezicht van een extractie met het ijzer van een kunstschaats. DBDD over de onmogelijke kunst van het doe-het-zelven: ‘Don't try this at home'.

    Rust in het werk

    ‘Een leven zonder tandheelkunde? Dat kan ik me niet voorstellen.' TP praat met tandarts, businesscoach en podcastmaker Ron Steenkist. Een persoonlijk verhaal over ‘het licht zien' én een pleidooi om rust te creëren in werkschema's. ‘Het is veel fijner om in alle rust omzet te draaien, dan ben je ook productiever.'

    Getest door het TP-team

    TP maakt in deze rubriek een selectie uit het aanbod van productintroducties. Heeft u nieuwe producten die u onder de aandacht wilt brengen, mail dan naar: tandartspraktijk@bsl.nl. TP-redacteuren kijken naar de kwaliteit van verschillende nieuwe producten en doen hiervan verslag.

    BIG-registratie halen en schoonmaken

    Tandheelkunde was niet haar eerste liefde en Nederland zat al helemaal niet in de planning. Het lot beschikte anders voor Yag˘mur Fındık, die hier niet alleen als een speer haar BIG-registratie behaalde, maar ook haar huis leerde schoonmaken.

    Flexibele gebitsprothese goed of een no-go?

    Zo af en toe krijg ik de vraag of wij als tandtechnisch laboratorium flexibele gebitsprotheses vervaardigen. Mijn antwoord is dan ‘nee'. Het doel van dit artikel is om elke zienswijze over biocompatibiliteit, fysische én mechanische eigenschappen van de basismaterialen van het polyamide kunstgebit, eventueel te herzien.

    Bewuste amateur

    Voor Armand Lamée, al 37 jaar praktijkhoudend tandarts in Bemmel, is bezig zijn met fotografie net zo belangrijk als zijn werk als tandarts. Maar hij heeft er wel altijd bewust voor gekozen om de fotografie als hobby te blijven beoefenen. ‘Ik doe het echt voor mezelf,' zegt hij. En als hij er geld voor zou vragen, is hij bang dat hij dat gevoel zou verliezen.

    Hoe koloniale gedachten over personen van kleur de tandheelkunde beïnvloeden

    Op 1 juli wordt Keti Koti gevierd, een emancipatiedag ter herdenking van de afschaffing van de slavernij in Suriname. Keti Koti is Sranantongo voor ‘gebroken ketenen', verwijzend naar de ketenen waaraan de tot slaaf gemaakten in Suriname waren gebonden. Hoewel de slavernij tot het verleden behoort, bestaan er nog steeds denkbeelden uit die periode en het koloniale verleden die ons hedendaagse leven en handelen beïnvloeden, met name racistische opvattingen over onze medemensen van kleur.

    Reputatieschade: een update

    Ik heb al eerder aandacht besteed aan reputatieschade die zorgverleners lijden door beschuldigingen die met name online geuit worden. De website op de domeinen Zwartelijstartsen.nl en Zwartelijstartsen.com speelden daarin een belangrijke rol. De Stichting Stop Online Shaming (SOS) spande een kort geding aan over de manier waarop met de gegevens van de op de site genoemde mensen werd omgegaan.

    Bimaxillaire rehabilitatie

    Tegenwoordig zijn er verschillende mogelijkheden om implantaten met vaste voorzieningen te belasten. Toch ontstaat soms de vraag: welk materiaal moet ik gebruiken? En hoe zal ik het doen? In deze klinische casus worden die vragen beantwoord, zodat je je zelfverzekerd kan voelen voor het uitvoeren van een vergelijkbare klinische casus. Het idee is om door alle afspraken te gaan, zodat op een eenvoudige manier het hele proces doorgenomen kan worden.

    De kracht van orthodontie in voortandvervanging | TP Kennistoets

    Voortandvervanging in de hedendaagse tandheelkunde omvat méér dan het vervaardigen van esthetische en functionele restauraties. De focus verschuift naar een holistische benadering, bekend als ‘facially oriented treatment planning'. Naast implantologie en restauratieve tandheelkunde, spelen orthodontie en orthognatische chirurgie een belangrijke rol in het harmoniseren van de occlusie, articulatie en de anterieur-posterieure positionering van het bovenfront.

    TP Kennistoets 2024-4 Voortandvervanging en orthodontie

    Een TP Kennistoets is gekoppeld aan één artikel/thema. Accreditatie: Q-keurmerk® en 1 KRT-punt.

    Pdf TandartsPraktijk 4-2024

    Hieronder kun je TandartsPraktijk nr. 4-2024 lezen als doorbladerbare pdf. Wil je de online artikelen liever als losse artikelen lezen dan kan dat natuurlijk ook. Om onderstaande pdf te kunnen bekijken, moet je ingelogd zijn met een TandartsPraktijk-abonnement.

    Kunstgebit | The passion gap

    De vier centrale bovenincisieven laten verwijderen omwille van schoonheid is in Nederland bijna ondenkbaar. In Zuid-Afrika, en specifieker in de ‘Cape Flats’ in Kaapstad, is het al ruim zestig jaar een ware modetrend onder een groot deel van de bevolking.