Onderzoekers van de universiteiten van Cambridge en Glasgow bekeken de gegevens van de gebitten van bijna 13 miljoen kinderen in de database van de National Health Service (NHS). Daaruit bleek dat het aantal kinderen dat onder algehele verdoving kiezen of tanden moest laten trekken met dik 5.600 gedaald is in vergelijking met de periode voor de invoering van de belasting op frisdrank. Het aantal behandelingen voor het trekken van rotte tanden van kinderen tot 18 jaar daalde met 12,1% sinds de in april 2018 geïntroduceerde belasting.
De suikertaks op onder andere frisdranken werd in 2018 in Groot-Brittannië ingevoerd. De belasting moedigde fabrikanten aan om het suikergehalte in frisdranken te verlagen. Met suiker gezoete dranken zijn goed voor ongeveer 30% van de toegevoegde suikers in de voeding van kinderen van 1 tot 3 jaar, en meer dan de helft van de oudere tieners. Suiker is een van de belangrijkste oorzaken voor tandbederf bij kinderen.
De grootste dalingen deden zich voor bij kinderen van 0 tot 4 en van 5 tot 9 jaar, met respectievelijk 6,5 en 3,3 opnames per 100.000 kinderen. Bij oudere kinderen werd geen afname waargenomen. De vastgestelde getallen van onderzoek zijn deels mogelijk ook het resultaat van andere interventies of bewustwording onder ouders en kinderen.
Vanwege de effecten op het gebit, stellen de onderzoekers dat de positieve gezondheidseffecten van de suikerbelasting, breder is dan alleen de oorspronkelijke focus op obesitasbestrijding. Lees hier het volledige onderzoek.