Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tandpasta bevat microplastics

Microplastics zijn de laatste tijd steeds meer in het nieuws. Maar weinig consumenten weten dat deze kleine plastic deeltjes zich in allerlei producten bevinden en dus ook in tandpasta. Het is nog niet bekend wat deze plastic deeltjes doen in ons lichaam. De overheid is hier op 3 juni 2021 een landelijk onderzoek naar gestart.

 

 

“Weinig mensen weten dat de bekende tandpasta’s plastic bevatten”, zegt Almar Fernhout van Smyle. “Dat is geen prettige gedachte als je minimaal tweemaal per dag je tandenpoetst, zo’n 730 keer per jaar.” Het bedrijf Smyle verzet zich tegen het gebruik van deze microplastics in tandpasta en wil van plasticvrij poetsen de norm maken.

Gevolgen nog niet bekend

Op grote schaal komen kleine vaste kunststof deeltjes (kleiner dan vijf millimeter) voor in het milieu, de microplastics. Deze deeltjes worden ook gebruikt als ingrediënten in persoonlijke verzorgingsproducten, waaronder tandpasta. Volgens Smyle bevat 60 procent van alle tandpasta deze microdeeltjes die slecht oplosbaar zijn in water en niet afbreekbaar. Op dit moment weet nog niemand of door tandenpoetsen ook deeltjes in het lichaam terechtkomen en wat de gevolgen daarvan zijn.

Onderzoek gestart

De overheid is al enkele decennia bezig met de aanpak van plastic. Zij breidt haar aanpak uit met een onderzoek naar het effect van microplastics op het immuunsysteem dat op 3 juni 2021 van start is gegaan, getiteld: Wat doen microplastics in ons lichaam? Diverse (kennis)instellingen en bedrijven, waaronder ZonMw, TNO, Health-Holland, zullen de gezondheidseffecten van micro- en nanoplasticdeeltjes onderzoeken. Met het onderzoek is 5,4 miljoen euro gemoeid.

Plasticvrij tandenpoetsen

“Het absurd dat bekende en zogenaamd gezonde tandpastamerken hun tandpasta volstoppen met plastic waarmee hun onwetende klanten hun tanden poetsen”, zegt Fernhout. “Bovendien is de tandpasta verpakt in plastic tubes die niet recyclebaar zijn of niet worden gerecycled. 1,5 biljoen verpakkingen belanden zo jaarlijks in ons milieu. Dit is niet nodig, er is een duurzaam alternatief. Dat bewijzen wij met onze 100 procent natuurlijke tandpasta tabs.” Ook de verpakking van Smyle tandpasta is vrij van plastic; de tabs worden wereldwijd geleverd in recyclebaar papier of in glas. ”Dit voorkomt de productie van een hoop plastic tubes. Zo maken we een positieve impact op onze gezondheid en het milieu”, aldus Fernhout.

Bron: Consumentenbond en Persbericht Smyle
Beeld: Fotolia

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.